בחירה חופשית בשואה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 23/12/01 09:31 ח בטבת התשסב

שאלה

כבר הרבה מאוד זמן מטרידה אותי שאלה בנושא השואה (ואשמח לדעת אם ישנה גרסה השוללת את שלי): ליהודים בשואה לא כל-כך הייתה זכות הבחירה (מה שכביכול הקב"ה מעניק לכל אחד מאיתנו), שאם כן, מן הסתם שהיו בוחרים לא להיות שם.

אז כיצד מתקיימת זכות הבחירה בשואה?,

מקווה שתענו לשאלתי,

אפרת.

תשובה

בס"ד
לכל אדם יש בחירה חופשית בדברים שהוא עושה לא במה שקורה איתו. הוא לא בוחר אם ירד היום גשם או תזרח השמש. אלו דברים שקורים בעולם שיכולה להיות לו השפעה עליהם בתפילה וכוח רוחני - לא בבחירה חופשית.

כך גם השואה השפיעה על אנשים אבל לא היתה להם בחירה חופשית אם לההרג או לא.
היתה להם בחירה קודם לכן לברוח מאירופה ולעלות לארץ ישראל, הרבה עשו כן, עוד יותר רבים הלכו לאמריקה, חלק הלכו לדרום אמריקה, חלק לרוסיה, סוף כל סוף מי שעלה לארץ כמו שכתוב בתורה - הרויח. אם מישהו נשאר היה צריך נס מיוחד כדי להנצל. לא לכולם היה נס כזה.