אפיקומן לפני חצות

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/04/08 11:54 ח בניסן התשסח

שאלה

שלום הרב

לא זכיתי להבין מדוע ישראל עם קדוש ממהר בקריאת ההגדה שהיא מצות עשה דאורייתא כדי להספיק לאכול אפיקומן לפני חצות שהוא "זכר" דרבנן, ועוד שבגמרא בברכות יש שיטה עד עלות השחר שנקבעה להלכה- כלומר זה חומרה בעלמא!

ילמדנו רבנו

תודה

תשובה

ב"ה

שלום.

דעת רש"י ורשב"ם ופסחים קיט שאכילת אפיקומן היא מצווה דאורייתא והיא המצווה העיקרית . (דעת הרא"ש היא הדיעה שהזכרת) ומצווה זו הוקשה שם בגמרא לקורבן פסח שנאכל עד חצות. .

והשו"ע בסימן תעז כתב ""לאחר גמר כל הסעודה אוכלים ממצה השמורה תחת המפה כזית כל אחד, זכר לפסח הנאכל על השובע, ויאכלנו בהסיבה ולא יברך עליו, [ויהא זהיר לאכלו קודם חצות]".

נקט בלשון יהיה זהיר ולא כתב איסור מוחלט.

עיין בשו"ת אבני נזר או"ח סימן שפ"א אריכות דברים על זה.

חג פסח כשר ושמח,

עוזיאל אליהו,

.