אסתר המלכה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 05/02/21 08:11 כג בשבט התשפא

שאלה

היי הרב שמי יעל ומתקרב אלינו פורים ואיתו מגילת אסתר.

מראים לנו את המגילה כסיפור שקרה ממש מהר שיש גזרה ואסתר מצילה את העם היהודי.

אשמח לדעת איפה אסתר בכל הסיפור מבחינה של קשיים, איזה קשיים היו לה גם קשיים חיצוניים וגם קשיים פנימיים.

תודה מראש.

תשובה

שלום

קודם כל המגילה ממש לא מתרחשת מהר. היא מתחילה בשנה השלישית של אחשוורוש, אסתר מתמנה למלכה ארבע שנים לאחר מכן, והסיפור עם המן והגזירה קורה רק חמש שנים לאחר מכן.

נכון שהאירוע המרכזי קורה מהר, מי"ג בניסן תוך שלושה ימים, אבל גם לאחר מכן עוברים חודשיים עד שנשלחים הספרים החדשים, ורק בחודש אדר שלאחר מכן מתרחשת המלחמה.

יוצא גם שאסתר, מלבד זה שהיא נלקחה לארמון בעל כרחה, וכפי שחז"ל מדגישים שזה היה באונס ובכפייה, היא הייתה שנה שלימה בהכנות לקראת המפגש עם אחשוורוש, ורואים מהמגילה איזה פער אדיר היה בין מה שהעסיק את כל שאר הנשים שהיו איתה שם לבין העולם הפנימי הרוחני שלה, ואחרי זה היא גם שהתה בארמון במשך חמש שנים, עד שהתברר לשם מה שלחה אותה ההשגחה האלוקית למציאות הנוראית הזו.

על גבי זה אפשר לראות את מה שהיא עברה בתהליך הדיון עם מרדכי עד להחלטה לסכן את חייה בצורה מוחשית מאוד כשניגשה לאחשוורוש בשביל הסיכוי להציל את עם ישראל (היא לא באה לחצר החיצונה כמו המן, אלא לחצר הפנימית, שם זה או שהיא משיגה מה שרצתה או שמאבדת את חייה).

גם אחרי כל סיפור המגילה היא נשארת בארמון, כלומר היא הקריבה את עצמה לחלוטין.

בקיצור, רק מהדברים הללו אפשר לראות עם איזה קשיים ואתגרים היא התמודדה ואיך היא עשתה את זה בצורה עליונה ומדהימה.

כל טוב