אסטרונומיה וכישוף

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/05/20 08:52 יג באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב

קודם כל אני רוצה לומר תודה ענקית על עבודת הקודש שאתה עושה כאן.

יש לי 2 שאלות:

1. מוזכר בהרבה מקומות שהקב"ה שוכן בשמיים ("ממעון קדשך מן השמיים", "מורא שמים" וכו'). ברור לי שהכוונה אינה למציאות חומרית בשמיים, אבל עדיין, בימינו מגלים שהשמיים לא באמת מוחשיים ואין שם דבר עליון. איך זה מסתדר?

2. בפעמים רבות בתורה ובש"ס מוזכרים כישופים כמו ניחושים והעלאת אוב. האם באמת יש דרך לחזות את העתיד או לעשות קסמים?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

הקב"ה לא נמצא בשמיים. הקב"ה בכלל לא 'נמצא'. אנחנו משתמשים בביטויים אלה – 'נמצא', 'שמיים' וכדו', כי אנחנו בני אדם, וזו השפה שלנו. אנחנו גם אומרים שהשמש זורחת והיא לא זורחת, אלא כדור הארץ מסתובב וכדו'. לאמור: שפת בני אדם היא שפה של דימויים, הנובעת מעולמם החווייתי והרגשי, ולא מהניתוח המדעי. על כן, אנחנו כן מדברים על ה'שמיים', על אף שמבחינה מדעית הם לא קיימים, והדבר בא לידי ביטוי בתפילות ובמזמורים.

לגבי כשפים וכדו': הנושא הזה שנוי במחלוקת גדולה בין גדולי ישראל, כבר בימי הראשונים. אשמח אם תקראי את הדברים שנכתבו על סיפורים שנופצו על התגלותה של רחל אמנו בימי המלחמה בעזה, ועל כך שהיא הצילה את חיילי צה"ל ממלכודת אש: https://www.ypt.co.il/beit-hamidrash/view.asp?id=5530

כל טוב