אמיתות הגמרא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/09/11 21:25 כ באלול התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני בכיתה י"א ולומד הרבה גמרא בישיבה.

בזמן האחרון עולים לי כל מיני פקפוקים באמיתות הגמרא; שיטות הלימוד הדיי מוזרות פשוט לא מסתדרות לי עם החשיבה, המקרים שמובאים שם נראים לי מאוד לא רציונליים, ומה שהכי קשה לי זה: איך אפשר בכלל ליישם את דברי הגמרא בימינו? חצי מהדברים/מקרים אינם קיימים היום.

איפה/איך אני יכול ליישב לעצמי את הדברים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אשיב לך בצורה מסודרת:
1. שיטות הלימוד הן בחשיבה מסוימת. יש חשיבה של מתמטיקה שעוסקת בכמויות ויש לה את הכלים שלה.
יש חשיבה של שפה = לשון, ויש לה הכללים שלה.
כך יש חשיבה של הלכה ויש לה את הכלים והכללים שלה.
מי שלומד כיום משפטים יכול להרגיש קרבה לחשיבה התלמודית שהיא דומה במידה מסוימת לחשיבה משפטית.

2. המקרים שמובאים בגמרא קשורים למציאות שהיתה בזמנם: התחבורה היתה באמצעות חמורים וגמלים. העבודה היתה באמצעות שוורים.
יש דברים שלא השתנו וקימים גם היום: מסחר באמצעות מטבעות. מזון מחקלאות. קנין של נדל"ן באמצעות חתימה על חוזה \ שטר.

3. היישום של הדברים לימינו מתבטא באלפי השו"תים שנכתבו ונכתבים גם כיום.
אתה מוזמן לעיין בכתבי עת שונים (כמו תחומין) או להכנס לאתרים שונים (כמו כיפה) ולראות כיצד שאלות של היום מקבלות פתרון על פי הכללים והפסיקות של הש"ס.
לדוגמא שאלה אודות הפעלת מכונת כביסה בשבת. או שאלה על אפשרות להתפלל עם חזן באמצעות הרדיו. או שאלה אודות נזק שנוצר כתוצאה מנזילת מים לדירת שכנים, או שימוש בג'לטין במאכלים חלביים...