אמינותה של המסורת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/04/02 16:23 כד בניסן התשסב

שאלה

בס"ד

לרב שמואל אליהו שלום וברכה!

אגש ישר לשאלה, שמציקה לי מזה זמן רב:

"משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע ויהושע לזקנים..." עד דורנו אנו, וכן כל המצוות שניתנו לו למשה - בפירושן ניתנו לו.

אך ידוע ומפורסם הדבר, שהיו תקופות רבות שעם ישראל כולו עבד עבודה זרה, ונשתכחה התורה מישראל, למשל בימי אחאב ובעוד תקופות.

וגם כתוב במלכים ב' כ"ב-כ"ג על מציאת ספר התורה בבית ה' על ידי שפן הסופר, ולפתע התגלתה התורה ועשו שם חג שלא ידעו על קיומו קודם לכן.

כלומר, יש בידינו הרבה עדויות לכך שהמסורת לא הועברה תמיד, ובודאי שלא כולה, ולעיתים הועברה על ידי בודדים ויחידים.

אז מי ערב לנו שההלכה שיש לנו היום היא אותה הלכה שניתנה לו למשה מסיני?

הרי הרבה תהפוכות ומפולות עברה מסורת זו שלנו, ודברים שבכתב יכולים לעבור בלי בעיה, אך דברים שבעל פה נשתכחים!

תודה מראש,

אלון.

תשובה

בס"ד

שלום

בודאי שהיו תקופות כאלו בעם ישראל, גם בימינו היהודים שחיו ברוסיה בשבעים השנים האחרונות היו מנותקים מהמסורת הרבה מאוד שנים - לעומת זאת היו חלקים אחרים בעם שהיו מחוברים חזק מאוד.
כך עברנו את כל הגלות וגם את כל התקופות הקשות במלכות ישראל בארץ ישראל.

הסיפור עם שפן הסופר מתאר מצב שהיום הוא כל כך שכיח שאנשים חוזרים בתשובה ופתאום מגלים את היהדות שלהם.
זה לא אומר שהיא הומצאה באותו דור!

ובכלל אם חלק מהעם פתאום מגלה את "אמריקה" ומגלה את היהדות שלו זה אומר שכולם לא הכירוה?

הלא כך היה עם ה"עבודה זרה" בימי אחאב. חלקים מהעם עבדו אותה וחלקים אחרים שמרו על דרכי ה'.
גם בימי אחאב היו מאה חמישים נביאים, נביאים לה' שהתחבאו במערה.
מי יודע כמה אלפי חכמים היו מוסתרים במקומות שונים?
כמה צדיקים כמו עובדיה היו עובדי ה' בסתר?
כמה היו במדינות אחרות?
כל זה בימי המלך אחאב והמלכה איזבל שגזרו גזירות קשות נגד שמירת היהדות.

בימי שפן זה כבר היה ענין של בורות ולא של רשעות. הם התעוררו ליהדות - ברוך ה'. למה אתה חושב שאם בית המלוכה התעורר לכך - זה היה חידוש לכל העם?
וראה עוד https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=3782

אתה שואל:
מי ערב לי שהתורה שבידי היא התורה בדיוק?
אני מקווה שהיא בדיוק!
אולי יש טעות פה ושם?
אולי לא כולה הועברה?
אולי נשכחו כמה דברים?
יכול להיות!

אבל חכמי ישראל שבכל מקום ומקום השתדלו בענין זה מאוד מאוד וכל אחד מהם שמר על עצמו ומימלא שמר גם על השני וכך כולם ביחד השתדלו להעביר את התורה בשלמות מדור לדור.

גם אני משתדל לעשות כך, ומשתדל להורות על פי המסורות שלמדתי מבית אבא שלמד מהדור שקודם לו והשתדל להעביר את המסורת בצורה מדויקת, וכן הלאה וכן הלאה.
שים לב: אין סיכוי גדול שאני אטעה כי אם אני אטעה , יש לי חברים רבנים גם כן, וחברי יתקנו אותי (אני מקווה).

עוד אני מספר לך כי בבית הכנסת שאני מתפלל בו יש כמה ספרי תורה; אחד בן שנה, אחד בן מאה שנה, אחד בן חמש מאות שנה.
כולם כולם כתובים אותו דבר בדיוק. אותן אותיות, אותו טקסט, אותו מסורת כתיבה, הכל הכל אותו דבר רק שהקלף יותר עתיק.
זה אומר שלפחות בחמש מאות השנה האחרונות לא "זייפו" כלום.
גם העובדה שעולי תימן עלו עם אותה תורה שעלו איתה יהודי סיביר ושעלו איתה יהודי הודו וכן כל הגלויות מלמדת שבאלף תשע מאות השנה האחרונות לא זייפו כלום.

אנ מניח שכמו שיש לנו ידיעות ברורות על האלף תשע מאות השנים האחרונות - כך היה להם מסורת דומה שאני יכול להעריך אותה. אבל לאלה שהיו יותר קרובים ממני לשנים ההם בודאי היו כלים יותר טובים לבדוק.

בכל מקרה אם אני שם יד על הלב אני חשוב כי באופן אמיתי התורה שיש לנו - היא התורה שקיבלנו בסיני.
אולי בדרך נשכחו כמה דברים מהתורה שבעל פה. אבל התורה שבכתב היא היא זאת שקיבלנו בשלמותה. לדעתי גם רוב מוחלט של דברי תורה שבעל פה הם הם מה שקיבלנו בסיני. יכול להיות שבגלות הארוכה נשכח משהו או טעינו בו - וה' הטוב יכפר וישלח לנו את אליהו הנביא שיאיר את עיננו.