אמונה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/12/09 17:37 כא בכסלו התשע

שאלה

שלום.

אני בחורה שבאה מבית דתי. אפשר לאמר אפילו מאוד.

אני יודעת שאני רוצה להתקרב לקב"ה ולהתחזק במצוות וכו', אבל אני לא מספיק מאמינה במה שחונכתי עליו.

לדוג', קשה לי להבין איך תפילה קטנה שלי, או מהווה קטנה שאני עושה, משפיעים כ"כ, ואיך הקב"ה באמת משגיח על כל הנבראים.

וגם לפעמים נראה לי שכל הפירושים על התורה והמצוות, קצת מנותקים מהשורש, מהתורה שבכתב שקבלנו בהר סיני.

אשמח אם תוכלו לענות לי ואולי גם להפנות אותי לספרים שכדאי לי ללמוד.

תודה, והלוואי שנזכה כולנו להאמין באמת ולחיות בדרך הנכונה והטובה בעיני אלוקים ואדם...

תשובה

בס"ד
שלום רב,
שאלת מספר שאלות ואתיחס בצורה מסודרת:
1. השפעה של תפילה או מצווה.
עד כמה וכיצד משפיעות התפילות שלנו באופן ישיר על האחרים קשה לנו לדעת, מפני שאלו דברים נסתרים. אבל ודאי קל מאוד לדעת עד כמה מצוות שלנו ותפילות שלנו משפיעות עלינו. לכן אני מעדיף לראות את המצוות והתפילות שלי כפעולות שמטרתן, לפני הכל, להשפיע עלי: לתקן ולרומם אותי. להיות מסור יותר לנשמה שלי. לרצון העמוק שקיים בתוכי כבן ישראל. להיות עבד נאמן לקב"ה. מתוך כך אני מרגיש ומבין בקלות שהשיפור שלי משפיע כבר ברכה על הסביבה שלי ובכך משפיע טוב בעולם.
2. את שואלת: "איך הקב"ה משגיח על כל הנבראים?".
דווקא בימינו כאשר יש מערכות אלקטרוניות שמצלמות ועוקבות בכל מקום, ומחשבים שאוגרים את כל המידע העצום, קל הרבה יותר להבין כיצד השגחה יכולה להגיע לכל פרט ולכל מקום.
3. באשר לפירושים על התורה ונאמנותם לשורש.
עם ישראל הוא תופעה יחידה בהיסטוריה: עם שיצא לגלות, התפזר בכל קצוי ארץ, נרדף ונדד - ולמרות הכל שב לארצו.
הכוח היחיד ששמר עלינו ואחד אותנו בכל הגלות עד החזרה לארץ, הוא כוח התורה והמצוות, דווקא על פי הפרשנות וההדרכה של חז"ל.
כתות אחרות, שלא הלכו בנתיבות חז"ל, לא שרדו את הגלות הקשה.
זו הוכחה מה-'שטח', שההבנה של חז"ל והדרכתם בקיום התורה היא הגילוי היותר שלם ומלא של התורה שבכתב שקבלנו בסיני.
4. באשר לספרי אמונה.
הראשון והחשוב מכולם הוא ספר "הכוזרי" - אבל צריך ללמוד אותו עם מורה או עם פרוש מפני שהוא קשה מדי ללמוד עצמי בלבד.