אמונה לילדים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/02/10 11:01 כא בשבט התשע

שאלה

שלום רב,

אני מורה בביה"ס, יש לילדים קטנים (א-ב) שאלות באמונה, שמבחינתי התשובות עליהם הם מאוד עמוקות, לאחר הקדמות רבות וכו', כיצד ניתן להשיב להם תשובות פשוטות בשפה שלהם?

היכן ניתן למצוא (אולי קישור לאתר או חוברת) תשובות לשאלות באמונה בשפה של ילדים ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
שאלות באמונה לא צריכות תשובה 'נכונה' אלא תשובה שהיא נכונה לשואל. זה נכון בכל גיל ובכל מצב.
יש מי שצריך תשובה שכלית ויש מי שצריך תשובה רגשית, יש מי שצריך תשובה מדעית ויש מי שמתאימה לו דווקא תשובה רוחנית. על פי רוב התשובה צריכה להתאים גם למצבו הרגשי של השואל.

אני נוהג בעינייני אמונה, לנהל שיח עם הלומדים. לא "אתם שואלים, ואני משיב" אלא מצב שבו כולם שומעים את כולם בכל הנושא. כולם מדברים ומקשיבים זה לזה. לעיתים, תוך כדי שיחה, מתבררות לאנשים תובנות חדשות והם מוסיפים אותם לשיחה.

כך לדעתי צריך להתנהל גם עם ילדים קטנים. לא רק לשמוע מהם את השאלה, אלא לבקש לשמוע מה לפי דעתם התשובה, מתוך כך להבין מה צריך להוסיף לידיעתם או במה להעשיר את הרגשתם.
גם לא חייבים לנסח תשובה מסודרת בסוף השיח, די שהלומדים יצאו מתוך השיחה המשותפת בהרגשה שהשאלה לא מטרידה אותם יותר.

אמונה אינה מדע שדורש תשובות נכונות בכל נושא. אמונה היא מטען אישי ועלינו להעניק אותו בדרך הכי הולמת לכל אחד מהחניכים שלנו.