אמונה ועשייה מצד האדם

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 17/05/09 16:53 כג באייר התשסט

שאלה

בסד"ש

שלום כבוד הרב

מתי האדם צריך לעשות,לפעול,כדי לשפר את מצבו,ומתי הוא צריך לבטוח בד' בלי לעשות כלום?או שאין כזה מצב?מתי האדם צריך לבחור ומתי הוא נטול בחירה חופשית? אני קצת מבולבלת...

אם אני במצב לא פשוט שאני צריכה להיחלץ ממנו - אני לא יודעת מה לעשות!לעשות אני או לבטוח בד' שהוא יציל אותי מהמצב?

האם הרב ממליץ לקרוא את הספר גן האמונה של הרב שלום הרוש?שמעתי שיש מחלוקות בעניין בגישה של האמונה מצד החרדים ומצד הדת"ל..

תודה מראש!:)

תשובה

שלום

אדם צריך כל הזמן לשפר את מצבו ואת מצב המציאות סביבו. המלאכים נקראים עומדים, אנו נקראים מהלכים. המלאכים שלמים, אנו משתלמים- בתהליך לקראת השלמת החסר לנו.
על כן, עיקר הדרישה מהאדם היא לבחור. זוהי כל התורה-בחירות האדם בטוב או ברע.
למדנו מההסטוריה ומהתנ"ך שהופעה חיצונית אמונית גדולה ככל שתהיה אינה מקדמת את האדם ואת העולם (ראי ערך הר סיני והעגל).
רק בחירות של חירות שהאדם בוחר, לטוב ולרע, הן אלו המעצבות באמת את אשיותו.

חלק גדול מהבטחון בד' הוא הבטחון בכך שד' בוטח בך. דהיינו, להאמין שד' נותן לך כל רגע כוחות להתמודד עם האתגרים שהוא מציב בפנייך. לאו דוקא לפתור אותם, אלא להתמודד ולמצוא בהם אוצרות.

הגמ' בברכות מדמה את זה באומרה שד' מניח תפילין, ובהם כתוב 'מי כעמך כישראל גוי אחד בארץ'. הוי אומר, אנו מאמינים בו, הוא מאמין בנו.

ד' נזף במשה על שבטח בו במקום ליטול אחריות ולשנות את המציאות, 'מה תצעק אלי? דבר אל בני ישראל ויסעו'.

לכן, להאמין בד', להאמין שד' נותן כוחות להעלות את עצמך מהבורות העמוקים בחיים. ולאו דוקא בצורות שנראה בראיה ראשונית.

אם ספרו של הרב הרוש מחזק אותך וממלא אותך, ודאי קראי בו. אם לא, אני ממליץ ללמוד ספרים של הרב אבינר בנושאים הללו.

חזקי ואמצי