אכילת צלי בפסח

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 19/08/02 16:32 יא באלול התשסב

שאלה

מדוע אין אוכלים בשר ועוף צלוי בליל הסדר, מה גדרי האיסור, והאם האיסור הוא גם בסעודת היום?

תשובה

א. מנהג הוא שלא לאכול בליל פסח בשר צלי ("שמבשלין אותו בקדירה בלא מים" - רש"י פסחים מא,א) - אות לכך שטרם זכינו לאכול מהפסחים במקדש. בחו"ל נוהגים כך בשני הלילות (שו"ע או"ח סי' תעו).

ב. כך הוא המנהג בכל בשר הטעון שחיטה, גם עוף, ולמעט דגים. משום כך נוהגים שלא להגיש בליל הסדר עופות שנאפו בתנור, למרות שזוהי צלייה בקדירה ("צלי קדר") שאין יוצאים בה ידי חובה בקרבן פסח (כך פסקו במשנה-ברורה תעו,א ובכף-החיים תעו,ד; ודלא כערוך-השלחן תעו,ב). אבל אם מוסיפים מים למגש בעת האפייה בתנור - מותר.

ג. ניתן להקל בכך בשעת הדחק, כגון אם נקלע למקום שהכינו כך עוף מתוך חוסר ידיעה, או חולה שאינו תאב לאכול אלא צלי קדר.

ד. לגבי אכילת צלי ביום נחלקו הפוסקים - כף-החיים אוסר; מגן-אברהם ומשנה-ברורה מתירים.

ה. מנהג הוא להניח על קערת הסדר זרוע צלויה, זכר לקרבן פסח. האוסרים לאכול צלי אף ביום, לא יאכלוהו במשך כל היו"ט, ואם כן אסור לצלותו לאחר שכבר נכנס החג. אמנם יש מקילים, כיון שראוי לאכילה לנוהגים היתר ביום או לתינוקות.

ו. מחמת המנהג שלא לאכול צלי, אין אוכלים בליל הסדר כבד, הטעון כל השנה צליה. אולם מי שנוהג כל השנה לאכול את הכבד מבושל אחר צלייתו - מותר. אמנם דעת הפר"ח להחמיר.