אכילה בבית חברו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 07/02/17 05:07 יא בשבט התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

נאמר בקש""ע בסימן קסט-קע - ליתן לאחרים לאכול, והנהגות בעת הסעודה: סעיף ו: ""הנכנס לבית חבירו, צריך שיעשה כל מה שיאמר בעל הבית, ולכן אם מכבדו במאכל ומשתה (ואין בהם חשש איסור) צריך שישמע לו. ומשורת דרך ארץ שימתין עד שיחזור ויבקש ממנו. ואם האורח נוהג להחמיר באיזה דבר שיש בו סרך איסור, רשאי להחמיר כן גם אם בעל הבית אינו נוהג להחמיר. אלא אם כן הוא דבר שאין בו סרך של איסור, רק פרישות בעלמא, טוב שיסתיר הנהגתו מאחרים.""

להלן שאלתי.

1. שנאמר ""ומשורת דרך ארץ שימתין עד שיחזור ויבקש ממנו."", מי ממתין למי, ושמאיפה יחזור, ומה יבקש ממנו?

2. בפרישות בעלמא, האם המשמעות של ""טוב שיסתיר הנהגתו מאחרים"" במקרה הזה, שכן יאכל מול בעל הבית את מה שהוא מחמיר לא לאכול שהוא לבד (במידה שאין בו סרך איסור כמובן)?

תודה,

תשובה

שלום
1. שהאורח ימתין מלאכול עד שבעל הבית יחזור ויבקש ממנו שוב לאכול.
2. ודאי שכוונתו שאם יכול לשמור על הפרישות שלו, אבל בלי שזה יהיה ניכר לאחרים, כך צריך לעשות (לעומת חומרא מן הדין, שאין בעיה שיאמר להם שמחמיר).
מה יעשה אם לא יכול לנהוג על פי הפרישות שלו בלי שידעו אחרים? אין לי תשובה מוחלטת בזה. אולי זה ישתנה בין סוגי ההנהגות.
ובכל מקרה, חשוב מאוד לדעת, שגם כשאדם מחמיר על עצמו בדברים, אסור חלילה שזה יגרום ביזוי לאחרים.
כל טוב