אין אדם נוגע במוכן לחברו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 04/12/18 08:45 כו בכסלו התשעט

שאלה

לומדים אנחנו מחזל שאין אדם נוגע במוכן לחברו

וכתוב במשנה ברורה שאדם שיש לו אמונה 100אחוז ישתדל רק בתפילה

ואדם שיש לו אמונה 70 אחוז יעשה השתדלות 30אחוז ואיך מרגיש את זה כשעושה ומרגיש שעשיתי כמה שאני יכול לעשות עכשיו הכל זה מבורא עולם ינהיג איך שרוצה

בקשר לזיווג אם עשיתי השתדלות והתפללתי ואפילו הרגשתי שעשיתי יותר ממה שצריך האם בכל זאת אדם יכול לקחת ממני את הזיווג?

כי רבנו כותב כמה זיווגים לאדם

תודה ואם אפשר תשובה שתוציא ממני את כל השאלות

תשובה

שלום.

לגבי היחס בין ביטחון להשתדלות יש כמה שיטות בראשונים ובאחרונים. יש מי שיותר נוטה למינימום של השתדלות, ויש מי שנוקט לכוון השני, שהאדם צריך לעשות השתדלות מקסימלית, ואף רואים בזה חלק מיצירת הכלי להופעת השפע מלמעלה.

יש בחז"ל תיאור של מציאות שבה אדם מקדים את חבירו בעניין השידוך ע"י תפילה (ויש לזה השלכה הלכתית מסוימת), אבל למה לך לעסוק בזה? עליך מוטלת המצווה למצוא את זיווגך, ולכן תמשיך להתאמץ שזה יקרה, כלומר, להתפלל, לתקן מה שאפשר לתקן, להרבות צדקה וחסד, וכמובן, להשתדל באופן מעשי, במה שיכולתך מגעת וברמה סבירה ונורמלית, למצוא את זיווגך.

ובע"ה תזכה בזמן הנכון בעיני הקב"ה לבנות את ביתך.

בהצלחה רבה