איך מעודדים חוזר בתשובה שיורד?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/09/03 01:42 כ באלול התשסג

שאלה

בסיעתא דשמיא

כבוד הרב שלום!

יש לי חבר טוב שהוא חוזר בתשובה.

בזמן האחרון הוא מרגיש שהוא יורד רוחנית, שכבר אין לו את "ההתלהבות" הזאת של ההתחלה.

שהריגושים כבר אינם.

שהוא מתפלל רבע שעה במקום שעה.

איך אפשר לעזור ולחזק אותו?

תודה מראש...

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.
קודם כל תדע שהתהליך שחבר שלך עובר הוא נורמלי.
כאשר שני חברים נפגשים אחרי זמן רב, בהתחלה הם מאוד יתרגשו, יתחבקו וישוחחו כל היום, אבל [התרגשות מטבעה אינה דבר קבוע]. בשלב הבא הם ימשיכו לשמור על קשר רציף, אבל הוא לא יהיה מבוסס על הריגושים. ימשיכו להיות ארועים משמחים ומרגשים, אבל לא כל יום.

ועוד דע לך כי בתחילת כל תהליך של תשובה גם הקב"ה משפיע שפע רב ואחר כך הוא מושך את ידו כדי להביא את האדם למדרגה הרבה יותר גדולה.

למה הדבר דומה?

לאמא שבתחילה מרימה ת הילד שלה ונושאת אותו לכל מקום. מגוננת ומסוככת עליו ומאכילה אותו בידיה מהטוב שבטוב.

אחר כך היא נותנת לו ללכת לבד ולא מחזיקה בידיו כלל. האם היא אוהבת אותו פחות?

חלילה.

היא רוצה שהוא ילמד ללכת בכוחות עצמו. היא אוהבת אותו ושומרת עליו מכל משמר ורק לשם החינוך היא עוזבת את הידים שלו כשהוא הולך בדחילו ורחימו ויודעת שהוא ילך כמה צעדים ויפול ויבכה. והיא תרים אותו ותנשק אותו. ושוב תתן לו ללכת לבד עד שילמד להלך לבד לגמרי.

אבוי לאמא שתרחם על בנה ולא תעזוב את ידיו.

זה המשל והנמשל הוא כל כך מובן שחבל להאריך בדבר שהוא יכול להבין מאליו. כל ה"עזיבה" הזו היא רק לפנים. היא למענו. היא כדי שידע איך לעבוד את ה' בצורה הזו.

ממנה הוא אמור להגיע למדרגות הרבה הרבה יותר גדולות בעבודת ה' שלו שדורשות הרבה יותר מאמץ

זה בדיוק הפירש של הפסוק "שבע יפול צדיק וקם" כיון שהוא צריך ללמוד ללכת לבד. ולהתקדם לבד. ולעשות עוד הרבה רבה דברים.

יש חשיבות לתקופה שבה פחות מתלהבים, כי בה האדם אומר לעצמו: למרות שאני לא מרגיש ברגע זה את הכיף הגדול, אני מתגבר על הקשיים מכיון שאני מאמין בה' ובתורתו, כי אני בטוח שתורת ה' היא זו שבאופן עמוק מתאימה לנפשי.

[אם רגילים לעבוד את ה' רק מתוך התלהבות והתרגשות, עלול להיווצר מצב שכאשר יש קשיים נסוגים אחורה].

עבודת ה' אינה רק התלהבות רגשית, אלא הכרה שכלית באמיתות התורה ומצוותיה.

לכן תאמר לו שלא יחשוב שאם הוא מרגיש פחות התלהבות זה סימן לירידה, אלא שידע שעכשיו הוא נמצא בשלב של קומה נוספת בבניין האמונה, של עבודת ה' למרות שיש קושי, של עבודת ה' שהדבר הדומיננטי בה הוא ההכרה השכלית.

תמשיך להיות איתו בקשר, תעודד אותו בשעת הצורך, תחזור בפניו על דברי הרמב"ם בהלכות תשובה כמה בעל התשובה אהוב לפני הקב"ה.

אתם יכולים ללמוד יחד ספר שמוצא חן בעיניכם, בנושא התפילה או בכל נושא אחר, וגם ללמוד גמרא ביחד.

בהצלחה רבה לשניכם!