איך להתמודד עם לשון הרע בתוך המשפחה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 04/02/02 06:40 כב בשבט התשסב

שאלה

דודה ואמא שלי כל הזמן מדברים לשון הרע והם מדברים על זה ועל זה... ומתי שאני אומרת להם שזה לשון הרע אז דודה שלי מתעצבנת ואמא שלי מגיבה בצורה כזאת: מה לעשות!

ואני לא יודעת מה לעשות!

אני גם לא יכולה להסביר להם מה זה כי גם אני לא יודעת את הלכות לשון הרע אני רק יודעת שאסור לדבר על אנשים

אם תוכלו לעזור לי אני אשמח

תשובה

שלום לך,
ראשית, כל הכבוד על כך שאיכפת לך ואת מודעת לנושא חשוב זה של שמירת הלשון. כמה חבל שאנשים לא מספיק מודעים לחומרת העניין ולהלכות הנוגעות בו, ונכשלים בעוון שחז"ל אמרו עליו שהוא שקול כנגד 3 עוונות החמורים: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים.
באופן אישי אמליץ לך ללמוד את הנושא, הן בצד ההלכתי והן בצד המוסרי, מן הספר 'חפץ חיים'(הלכות) ו'שמירת הלשון'(מוסר). כיום הספר יצא בכמה הוצאות שמחלקות אותו ללימוד לפי ימים, כל יום קטע קצר , כדאי מאד לכל אחד לקבוע לימוד, לבד או עם חבר/ה בספר זה (ישנם גם ספרים נוספים שמהם תוכלי ללמוד את הנושא,כגון:נצור לשונך, מאת זעליג פליסקין ועוד).
לגבי המצב במשפחה, זהו אכן מצב בעייתי. יש לנו תשובה בשם:
כיצד אפשר להקפיד על שמירת הלשון כשנמצאים בחברה –
https://www.kipa.co.il/noar/q.asp?id=212 , שמסבירה איך להתמודד עם מצב כזה.
מעבר לזה אוכל להציע שתנסי להנהיג בבית (בצורה עדינה ועם הרבה טקט) לימוד קבוע בשמירת הלשון. למשל בסעודת שבת. תקראו על השולחן שתי הלכות, וקטע מן הספר שמירת הלשון. זה יעורר יותר את המודעות ואת ההכרה בחשיבות העניין אצל כל המשפחה, ובאופן טבעי כבר יתחילו להקפיד יותר.
בהצלחה רבה
יוני, חברים מקשיבים