איך להתגבר על תאוות האכילה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/08/03 11:13 א באלול התשסג

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום

1-איך לנצח את תאוות האכילה? כך פעם שאני משועעמת או בדיכאון, או בתחושת ריקנות, או פחדנות, או כשאני מתעצלת לעשות משהו, אז אני אוכלת.

אני לא שמנה בכלל אבל זה ענין עקרוני!

אני לא רוצה להיות משועבדת לאוכל!

לא רוצה להיות מכורה לאוכל.

אז מה לעשות?

2-איך מסימים את תפילת העמידה? כלומר, אשמח אם הרב יכתוב לי כמה צעדים צריך, ומתי להשתחוות וכדו'

3-אם הבנתי נכון את דבריך באחת התשובות, אז הבנתי שבנטילת ידים של "אשר יצר" אז לא צריך להשתמש בנטלה. הבנתי נכון?

4-מה מברכים על קורןפלקס "תלמה"?ושל "קלוגס"?

5-האם התשובה חיבת להיות בצורה מסודרת של חרטה, וידוי, ועזיבת החטא? כי אני מרגישה שזה חיצוני

לי. כי קשה לי להגביל את התהליכים הנפשים שבתוכי לשלבים מוגדים של חרטה,עזיבת החטא וכדו'

6- אודה לרב אם יכתוב כאן, אילו כוונות צריך להתכוון ב"שמע ישראל", ובמילים "ברוך אתה ה'".

7 האם מותר להשתמש בשבת במגב קטן לניגוב השיש?

8- האם מותר לסחוט לימון בשבת?

9-אני יודעת שאסור לחתוך קטן את הירקות בשבת, אבל מה לעשות כשחותכים שום לסלט, הרי אי אפשר לאכול אותו בחתיכות גדולות?הוא חריף מדי).

10 - למה אומרים על זמן סעודה שלישית שהוא "רעוא דרעוין'(רצון הרצונות)?

*סליחה על עומס השאלות.ותודה לרב על כל התשובות שאתה תמיד עונה לי, ובכלל לכולם.

תודה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.

1. הרצון שלך הוא בריא ונכון והוא הדבר הכי חשוב. אל תאבדי אותו אף פעם!
בפועל, קודם כל תזכרי שאין פיתרון קסם, שיבוא לך מבחוץ. זה תלוי בך ורק בך!
תלכי לאט לאט. תחליטי בבוקר: היום אני מתגברת על עצמי פעם אחת.
אחת!
שניה לפני שאת ניגשת לארון תעצרי רגע ותחשבי שוב. רק הפעם אני מתגברת!!
רק לחמש דקות!
ואפילו אם תתגברי על עצמך לחמש דקות בלבד - זה בסדר. כי זאת התחלה טובה. מכאן את יכולה להמשיך ולדעת בבטחון כי את בדרך נכונה ותצליחי. כי אחרי החמש דקות יבואו עשר דקות של המתנה, ורבע שעה של המתנה. רק רבע שעה ואת כבר יכולה לנחש לבד את ההמשך.
איפה הכשלון?
כשאומרים מהיום והלאה אני לא אכשל כלל!! מהיום אני מלאך - הבבא סאלי בכבודו ובעצמו - ושוכחים כמה עבודה וכמה יגיעה וכמה מאמץ השקיע הבבא סאלי עד שנהיה קדוש כמו שהוא נהיה.

לכן בפעם הראשונה אימרי לעצמך רק חמש דקות.
את יכולה לעזור לעצמך בזה שתדעי כי אם תתגברי על עצמך - זה יעשה לך טוב כל היום.

או את יכולה לומר לעצמך: טוב, אני אחכה חמש דקות ואז אגש שוב לארון. ואחרי חמש דקות? ניחשת, שוב תאמרי אותו דבר... זו שיטה שעובדת טוב.

ראי עוד
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=33605

2. יכרע ויפסע ג' פסיעות לאחריו בכריעה אחת, והפסיעות תהיינה עקב בצד גודל, ויעקור רגל שמאל תחילה. לפני שיזקוף יפנה לשמאלו ויאמר: "עושה שלום במרומיו", יזקוף, יפנה לימינו, יכרע שוב ויאמר: "הוא ברחמיו יעשה שלום עלינו". יזקוף ויכרע לפניו ויאמר: "ועל כל עמו ישראל" ויזקוף.
אם יש אחריו מי שלא גמר תפילתו, ימתין עד שיסיים, ואחר כך יפסע לאחריו.

3. אכן אין צורך להשתמש בנטלה, אך יש להקפיד על 3 פעמים לסירוגין (לאו דוקא ע"י נטלה, אפשר להעביר את הידים מתחת לזרם המים 3 פעמים).

4. על קורנפלקס מברכים "שהכל".
ראי לוח ברכות הנהנין:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=5673

5. התשובה אכן צריכה להיות זורמת, מהלב, בלי הגדרות. פשוט לרצות להתקרב לה' מעומק הלב. מאהבה או מיראה ובדרך כלל זה גם בלי הגדרות יותר מידי חתוכות - להתקרב וזהו.

אחרי שעברת את התהליך הנפשי הזה (או תוך כדי), חשוב גם הוידוי: לומר במילים שלך:
ה', חטאתי!!.

אמירה כזו היא גם חלק מהמצוה, והיא גם נותנת לך את התחושה שאת אחראית למעשייך: אם אני מתוודה פירושו של דבר שאני לוקחת אחריות על מעשי, ואם כן – יש לי בחירה חופשית!
כמו שאף אחד לא אחראי למעשים הלא טובים שעשיתי חוץ ממני, כך גם אף אחד לא יוכל למנוע ממני לעשות מעשים טובים שאני מאמינה בהם!

וגם תשאלי את עצמך, בנוסף לתהליך הטבעי הזורם מהלב: התחרטתי באמת?
אני מקבלת על עצמי לא לחטוא יותר?

והאמת היא שאפילו אם את לא מרגישה ממש בטוחה שמהיום את הצדיקה היותר גדולה - אל תעצבי אל ליבך, חלילה. - את דרך הנכונה!
את יכולה לשמוח. את במקום הנכון.

לפעמים יש מצב שכשאדם שופט את עצמו על כך שאינו מושלם, לפעמים כשאדם עצוב בגלל זה - בתוך הדברים עלולה להשתרבב לה קצת גאוה. משהו כמו "איך זה שאני לא הבעש"ט בכבודו ובעצמו??" (יודע שהגזמתי - אבל העיקר שהבנת).

אני לא אומר כי חלילה זה מונע מאיתנו את הרצון להיות מושלמים. אבל אל לנו לצפות מעצמנו להיות הצדיקים היותר גדולים - אנחנו משתדלים להיות בסדר ולהתפלל כמה שיותר נכון. ולא להלקות את עצמינו לשוא. רק להיות בשמחה ולהתקדם בעבודת ה' תוך כדי שמחה גדולה. כדי לעשות טוב לנו וטוב לסביבינו וטוב לעולם ושמחה להקב"ה שיש לו בת כמוני שאוהבת אותו כל כך ורוצה שהוא יהיה שמח בעולם שברא (ואולי גם בי).

עוד אספר לך סוד קטן\גדול. כל ימי גדלתי בין צדיקים - צדיקי האמת. ראיתי גדולי עולם אמתיים. כשהייתי ילד לקח אותי אבא יחד איתו לכל צדיקי הדור שיברכו אותי ואת אחי. שמעתי את שיחתו איתם ולא כל כך הבנתי כי הייתי ילד קטן אבל זכיתי לראות את פניהם וזה היה מפסיק לי באותה שעה. הרבה הרבה קיבלתי באותה שעה ואומר לך משהו אחד מכל ההיכרות הארוכה הזו. אף אחד מצדיקי האמת לא חשב על עצמו שהוא צדיק או משהו בדרך הזו. ממש ממש לא.
קחי את זה בפשטות. היי בחורה טובה, אמיתית, פשוטה ושמחה, שעושה רק טוב ומעלה חיוך על הפנים של כל מי שפוגש אותה.

כך יש סיכוי רציני שגם אלוקים - כשיפגוש אותך - ישמח בך!

6. על כוונות בשמע ישראל ובברכות ראי תשובה ובסופה קובץ תשובות:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=31062

7. כן.

8. לסחוט לימון לתוך כוס ריקה או לתוך כוס תה - אסור.
לסחוט לימון על סוכר או על סלט - מותר.

9. אני לא מכיר דרך לחתוך שום לסלט בשבת כי באמת קשה להגדיר את גודל החתיכות שמותר לחתוך שלא יהיה "טוחן" ולכן אנחנו בביתנו עושים את הסלטים לשבת - לפני שבת. במיוחד את הטחינה וכד' שהשום הוא מרכיב מרכזי בהם.
סלט ירקות לארוחת בוקר של שבת שאי אפשר להכין מאמש - יהיה בלי שום. מה קרה?

10. "רעווא דרעווין" פירושו "רצון הרצונות". בזמן המנחה של שבת מתעורר הרצון האלוקי העמוק, להיטיב ולהרבות חסד, וזוהי שעת רצון.
וטעם הענין הוא בשעת הבריאה זו היה השעה שלפני תחילת הבריאה ביום ראשון. ולפני הבריאה - היה רצון לברוא. ולכן גם היום בשעה זו מתעורר הרצון העליון וזה הזמן לעורר גם את הרצון שלנו המשתלב ברצון העליון.

אין לך על מה לבקש סליחה! אנחנו שמחים לענות. גם אם לפעמים זה לוקח קצת זמן. זה שמחה בשבילנו. שיהיה גם לך הכל הכל הכל בשמחה גדולה.

שלום