איך אפשר לצוות על רגשות ("ואהבת את ה'")?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 24/12/01 13:35 ט בטבת התשסב

שאלה

שלום!

רציתי לשאול איך אפשר לצוות על אהבת ה': "ואהבת את ה' אלוקיך..." הרי האהבה זה רגש?

תודה!

תשובה

שלום לך,
האהבה היא רגש חשוב ונפלא. זהו רגש שיסודו הוא נתינה - נתינה לשני, שלא על-מנת לקבל בחזרה.
אך האהבה אינה רק רגש שתלוי במצב-רוח. האהבה אמורה לנבוע מהכרת השני, מהזדהות וקירבה לאותו אדם, שמהם נוצר רגש זה.
עד כאן לגבי כל אהבה אנושית, וכעת נעבור לאהבת ה'.
גם אהבת ה' צריכה להיבנות מתוך הכרת ה'. כיצד ניתן להכיר בבורא עולם, שאיננו מסוגלים לתופסו? התשובה היא שדרך הפעולות שפועל ה' בעולם אנו מבינים את דרך הנהגתו (וכן לגבי בני-אדם, להבדיל, ניתן להכיר אדם דרך מעשיו והתנהגותו). וגם האידיאלים שהקב"ה מתווה בעולם - שיהיה עולם צודק וישר, רוחני ואלוקי וכו' - מקרבים אותנו לה'.
על-ידי לימוד תורה אנו מכירים את הנהגת ה', ולמשל "חנון ורחום ה'... טוב ה' לכל וכו'", וכך נוצרת אהבת ה'. דרך לימוד אמונה והכרה בכך שה' הוא המקור לכל מציאות ולכל חיים, שהוא מחייה אותנו בכל יום ובכל רגע ("המחדש בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית"), שהוא המוביל את העולם לתיקונו ורוצה בטובתנו - אנו מתמלאים באהבה גדולה לה'.
כמובן, אין די בלימוד, והאהבה צריכה להתבטא גם ברגש. לכך קיבלנו מתנה הנקראת תפילה. בתפילה האדם מביע בצורה חיה ורגשית את אהבתו לה' ולכל האידיאלים שנובעים ממנו.
בהצלחה
יונתן, חברים מקשיבים