איזכור מניין ימי העומר לחבר ששכח

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 30/07/02 17:40 כא באב התשסב

שאלה

כיצד אפשר להזכיר לאדם ששכח כמה ימים היום לעומר, מבלי שעצם האמירה תמנע מהמזכיר לחזור ולמנות עם ברכה?

תשובה

הלכה ידועה היא, שמי ששואל את חברו "כמה ימי הספירה בזה הלילה?" יאמר לו: "אתמול היה כך וכך". שאם יאמר לו "היום כך וכך", אינו יכול לחזור ולמנות בברכה (שו"ע או"ח תפט,ד). לדעת בעל בן-איש-חי הוא הדין שאין לאמר את מספר העומר, קודם הספירה בברכה, בראשי תיבות-דהיינו: היום טו לעומר, וכדו'.

משום כך, גם בל"ג בעומר אין לענות לחבר השואל "כמה היום לעומר?" באמירת "היום לג בעומר". אבל אם אומר את המלים "לג בעומר" במשפט סתמי ("אל תאמר וידוי, שהוא לג בעומר"; "נלמד לימוד של לג בעומר") ~ יספור בברכה, כיון שלא התכוון לספור.