אזכרה שחלה בימי הקורונה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 28/04/20 18:45 ד באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אזכרתו של אבי ז"ל אמורה להיות מחר ב-ד' באייר. לדאבוננו חל איסור על התקהלות אלא אם זה לצורך הלוויה. רציתי לדעת אם מותר לי לומר קדיש מהבית ביום האזכרה (ללא מניין)? אם לא, האם מותר לבצע את האזכרה אחרי התאריך כשהצרה של הקורונה תעבור? אם לא, איך אני אמור להתנהל?

תודה מראש,

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ראיתי את השאלה רק כעת.

תשתדל להתפלל בתפילה בחצרות ובגנים ומרפסות, ושם לאמר קדיש, לא אומרים קדיש בבית. אבל מאידך ראוי לומר את פרקי התהילים שאומרים בבית העלמין בבית, ואם אפשר אם ילדים ובני בית ביחד. וכן אפשר לומר אל מלא רחמים בבית. כמו כן אפשר וראוי לתת צדקה לעלוי נשמתו, למקומות שעוזרים לאחרים (עניים, חולים נצרכים) וכן אם אפשר להוסיף איזה לימוד לעלוי נשמתו. צריך לדעת שהיהדות לא מקדשת את מקום הקבורה אלא את ההליכה לבית עלמין רק ללמוד ממדות הנפטר, חסד, עזרה וכו', ובטוח אני שאביך העביר לכם את המדות הטובות שלו, וכדאי שבני המשפחה ישתדלו לקחת ממנו את המדות הטובות האלו. זה עיקר האזכרה.

חג עצמאות שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ