אזכרה בבית העלמין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/01/07 08:56 ד בשבט התשסז

שאלה

שלום

אמי ז"ל נפטרה לפני כשנתיים ובחודש הבא עלי לעלות לבית הקברות ביום הזכרון. לדאבוני בין אחיותי וביני קיים נתק מוחלט ובאזכרות הקודמות (לאבי ולאמי ז"ל) נפגשנו כולנו בבית העלמין עם בני משפחה נוספים, אך לא החלפנו ביננו מילה. התחושה עימה נשארתי היתה של חילול כבוד הורי, מעבר לעוגמת הנפש העמוקה שנגרמה לי. מאחר ואפסו הסיכויים לשלום בית ביננו ואין זה המקום להתייחס לסיכסוך ביננו, רציתי לשאול האם על פי ההלכה אני יכול לעלות לבית הקברות ביום הזכרון בנפרד מאחיותי. כמו כן רציתי לשאול האם חובה לומר קדיש על הקבר (ממילא לא תמיד יש מניין..) או שמספיק לומר בבית הכנסת?

בתודה מראש

תשובה

שלום וברכה
א. מובן גם מהשאלה כי הדבר הנכון ביותר הוא להניח את הכל בצד ביום הזיכרון, ולעלות ביחד. ברם, אם התחושה היא שכבוד הזיכרון מחולל באמת אין בכך טעם של ממש, ועל כן נכון יותר שלא להתאגד כדי לריב. לפיכך מותר לך לעלות לבד אם אין ברירה.
ב. בדרך כלל ניתן להשיג מניין בבית הקברות מאנשים מזדמנים ולומר שם קדיש. אם לא – ניתן להסתפק באמירה בבית הכנסת.

כל טוב, נחמה ושלום