אורך השרוול

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/07/02 16:54 כח בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שמואל אליהו, השלום והברכה.

ברצוני לשאול שאלה שראיתי עליה מספר תשובות באתר בנוגע לאורך השרוול בחולצה לבנות.

חלק אומרים שצריך חולצה עד המרפק וחלק אומרים שצריך לכסות את המרפק.

אודה לרב באם יוכל להסביר לי מהי ההלכה הברורה ללא הקלות. אשמח אם יוכל לתת מקורות לדברים.

תודה מראש, בשורות טובות.

תשובה

בס"ד

היד מחולקת לשלושה חלקים:
מבית השחי עד הפרק המחובר לזרוע - אסור לגלותו. ואין הדבר תלוי במנהג,

מהפרק המחובר לזרוע עד כף היד - תלוי במנהג.

כף היד - מותר.

וכיון שעקרונית החלק מכף היד עד המרפק תלוי במנהג צריך לבאר כי נהוג במקומותינו לגלות את הזרוע עד הפרק, ולמרות שלפעמים מתחדשת אופנה לכסות את הזרוע עד כף היד, זה לא נחשב "דבר מכוסה". כי גם אלו המכסות את הזרוע הרי בשעה שהן עוסקות בעבודה, מפשילות את שרווליהן עד פרק הזרוע, ועל כן אין זה נקרא מקום שנהוג לכסותו.

הנשים שרגילות לגלות טפח מעל זרועותיהם תמיד, אע"פ שדרכן בכך, - הרי זה ערוה ואסור להתפלל ולברך מולן או לקרוא קריאת שמע לידם.

מסקנה:

השרוול צריך להיות לפחות עד למרפק. והוא צריך להיות מכוסה בכל מצב שמרימים או מורידים את היד. לכן המרפק עצמו צריך להיות מכוסה.

למה הדבר דומה?
לאשה הלובשת חולצה שמכסה אותה רק כשהיא לא זזה. אבל בשעה שהיא מרימה את ידיה - נגלה גופה. כולם מבינים שזה לא צנוע. כך גם בענין המרפק. ברגע שהשרוול מגיע רק עד המרפק - הרי ברגע שמרימים את היד - וזה קורה כמה פעמים ביום. נגלה גופה.