אהבת ישראל

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 22/07/02 21:12 יג באב התשסב

שאלה

נאמר כי בנפול אויבך אל תישמח>כשהוא נוכרי

מותר לשמוח וביהודי לא>וכאן הכוונה ליהודי

כיצד קיימת התייחסות ליהודי כאויב?

תשובה

ב"ה י"ד מנחם-אב תשס"ב

למנשה שלום!

ברכת "למינים ולמלשינים" שתוקנה ביבנה אחרי חורבן בית שני, כוונה כנגד יהודים שהלכו אחרי אותו האיש- יש"ו, הגמרא אומרת: "אין מינין בעובדי כוכבים" (יש דעה בגמרא שחולקת על כך) זאת אומרת שהמושג "מינין" שייך בישראל, יהודים שהתנצרו, מלשינים הם יהודים המריעים לישראל, היו כאלו רבים לצערנו במהלך הדורות, הם נקראים לעיתים: מוסרים, מומרים ועוד.
הרב קוק אומר באגרת תקנ"ה שיהודי שהפך להיות שונא ישראל מאבד את סגולת ישראל, והופך להיות אויב של ישראל. גדולי האויבים שלנו לעיתים היו מומרים, כמו המומר שהתוכח עם הרמב"ן בויכוח המפורסם בברצלונה ועוד מקרים רבים במהלך ההסטוריה.
בדורנו ב"ה התמעטו מאד יהודים כאלו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת