אבלות בהעלאת עצמות נפטר

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 07/07/02 06:18 כז בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

לרב שלום,

האם להעלאת עצמות מת לארץ (לאחר שנקבר קבר מזה שנים בחו"ל)?

ישנם את אותם דיני אבלות כמו לקבורת מת רגילה (נפ"מ לשמחות?)

תודה.

תשובה

בס"ד

יש אבלות של יום אחד - כמו היום השביעי שנוהגים בו אבלות כמה רגעים כי מקצת יום ככולו. ויש קריעה של בגדים כמו בקבורה - רק שמיד אחר כך מחליפים את הבגדים שהרי האבלות היא רק "מקצת יום אחד"

וראה בשו"ע יורה דעה סימן תג (הסימן האחרון ביו"ד - סעיף א)

"המלקט עצמות אביו או של שאר קרובים שמתאבלים עליהם מתאבל עליהם כל היום כולו בכל הדברים הנוהגים באבל בכפיית המטה ועטיפת הראש ונעילת הסנדל ותשמיש המטה ורחיצה וסיכה ולערב אין מתאבל עליהם. אפילו צרורים לו בסדינו.

היה עומד ומלקט וחשכה לו - מותר ביום שלאחריו. לפיכך אין מלקטין אותם סמוך לחשכה כדי שלא יהיה נמצא שלא התאבל על ליקוט עצמות אביו (ואין אנינות בליקוט עצמות רק חל עליו אבלות מיד) (טור בשם הרא"ש):

(ב) כל שקורע עליו בשעת מיתתו - קורע עליו בשעת ליקוט עצמות. וכל שאינו מתאחה בשעת מיתתו - אינו מתאחה בשעת ליקוט עצמות: