אבידת חילוני

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 19/05/09 22:37 כה באייר התשסט

שאלה

למדתי שאבידה שמצאתי במקום שרוב תושביו נכרים, אני לא צריך להכריז עליה, מכיוון שהבעלים וודאי התייאשו כי הגויים אינם מחזירים אבידות.

שאלתי היא, האם כיום החילונים נחשבים לנכרים בעניין זה ולכן אם מצאתי בתל אביב חפץ אני צריך להכריז עליו או שמא הם נחשבים לישראל המחזירים אבידות, ואז אני חייב להכריז?

תשובה

שלום

מפורש בשו"ע שיש להחזיר לעובר עבירה לתיאבון, את אבידתו. זו מצווה מהתורה. אמנם, אם הוא עובר להכעיס, אין להחזיר לו. רוב החברה החילונית היא מסורתית ולא אוכלת נבלות, וגם אם כן, אז לא להכעיס.
המנהג בישראל הוא להחזיר אבידות, ולכן אין פה יאוש מיידי.
ועל כן חייב להכריז.

ובכלל, חילוניים נחשבים יהודים לכל עניין בכל חלקי השו"ע.
נכון שיש יוצאי דופן כמו יין נסך, נאמנות בעדויות מסוג מסויים או צירוף למניין, אך בכל אלה יש סברות ספציפיות ועינייניות, אך זו אינה אמירה עקרונית שאינם בקדושת ישראל חלילה.

כל טוב