אבטחה בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/09/10 15:01 כב באלול התשע

שאלה

שלום,

אני מתחילה לימודים שנה הבאה בירושלים ואני מחפשת משרת סטודנט.

אחרי חיפוש ארוך מצאתי משרת אבטחה באוניברסיטה שמשתלבת לי עם מערכת הלימודים.

המשרה דורשת ישיבה בחדר הבקרה, צפיה במסכי הבקרה ומענה לטלפונים במקרה הצורך.

המשמרות בשבת נורא מבוקשות ולכן רוב הזמן יהיה באפשרותי להתחמק מהן אך ייתכן שאצטרך לעבוד לעיתים רחוקות גם בשבת.

מה דעת ההלכה בעניין? שהרי אין פה פיקוח נפש של ממש אך עדיין ברור שעבודת האבטחה חייבת להתבצע שכן היא כוללת אבטחה על מבני מעונות הסטודנטים שבהם שוכנים סטודנטים גם בשבת. (האוניברסיטה נמצאת בירושלים)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הבעיה היחידה היא לענות לטלפון.
אם הפניה בטלפון נעשית רק למקרים של חרום: אדם חשוד שנמצא בשטח, או חפץ חשוד - אז גם המענה לטלפון מותר משום חשש פיקוח נפש (ואז יש להרים את השפופרת בשינוי) כמו שרופא משיב לטלפונים בשבת.

אבל אם הטלפונים נעשים לדברים שבשגרה, כדי לבקש לפתוח שער מסוים או לברר מתי צריך להחליף משמרת - יש בעיה להשיב לטלפונים.

את צריכה למצוא פתרון לענין הטלפונים (אם יש יחד אתך עוד מאבטח חילוני את יכולה להודיע מראש שאינך מרימה טלפונים).