השתיה כדת

ההשתכרות בפורים לא חייבת להיות אסון. יורם כהן, יינן מומחה, מסביר איך להשתכר ולעבור את פורים בשלום.

חדשות כיפה גדעון דוקוב 19/03/08 00:00 יב באדר ב'

השתיה כדת
יחצ, צילום: יחצ

"פורים", "אלכוהול" ו"שכרות" מעלים אצל רובינו אסוציאציות ל"הקאות" ו"כאב ראש בלתי נגמר". בעוד אצל אחינו החילונים העיסוק ביין ואלכוהול הינו נפוץ יותר, אצלנו מקיימים את מאמר השיר "הלא רק פעם בשנה אבוא להתארח".


אז בכדי לעזור ולעשות קצת סדר, הלכנו לשאול את יורם כהן, יינן מומחה בעל יקב בוטיק בשם "תניא" בעפרה שבארץ בנימין, את השאלה האולטימטיבית: איך שותים?
"דבר ראשון חשוב לזכרו ששותים באמת רק אם אוהבים את המשקה, ולא בשביל האלכוהול. בשביל אלכוהול יש בבית מרקחת כוהל 97%. יש לשתות רק יינות איכותיים, ובפירוש לא יינות מתוקים. עודף הסוכר מעורר בחילה, וההמשך ידוע ומוכר. מעבר לזה יש להשתדל ללכת על יינות מעוטי סולפיט (חומר משמר), כשעדיף יינות אדומים יבשים".


אחרי שהבנו מה צריך לשתות, עבר כהן להסביר לנו גם כיצד לבצע "באופן בסיסי, כל אדם אמור להכיר את הגוף שלו ותגובתו לאלכוהול, כך שהדברים שאכתוב עכשיו אינם מוחלטים. למי שלא מכיר מספיק כדאי לשתות לאט, נאמר שליש כוס בהתחלה, כשעדיף לשלב את זה עם הארוחה, ואז להמתין בסביבות הרבע שעה בין מנת יין לחברתה. בצורה כזו ניתן יהיה להרגיש בצורה מדויקת יותר את תגובותינו לאלכוהול.

לא בשביל האלכוהול (צילום: IntangibleArts-cc-by)



בכל מקרה, חשוב לדעת שהכוס השניה תשפיע חזק יותר מהראשונה באופן משמעותי וכך גם השלישית וכן הלאה, וזאת במכפלות הרבה יותר, ולכן, כדאי לשתות בכל מקרה במרווחים גדולים יותר בין כוס לכוס. בשלב בו הסחרחורת כבר מורגשת, מגיע הזמן להפסיק וליהנות ממסיבת פורים, כי כל לגימה נוספת, ואפילו קטנטונת, עשויה להיות קטלנית".


לטובת אלו שמעדיפים שלא להרבות בשתיה ואת "עד דלא ידע" מקיימים בשינה במקום בשתיה, ביקשנו מכהן גם המלצות למי שמחפש משהו יותר קל לשתיה. "בשביל אנשים כאלו יינות עם גזים, כמו שמפניה, נהדרים, אפילו שאינם אדומים, אם כי אין הכוונה ל"פנטזיה" ודומיהם. על אף שאני היינן של יקב "תניא", לא אציין באופן פרטני מה טוב ומה לא, בכל מקרה, עדיף לשתות בתוך הארוחה, כמו כוסות משובחות ממש (לא יין של 3 בקבוקים ב-100 שקל), ובתוך הריקודים לתוך הלילה כדאי פשוט לעוף עם האלכוהול הקיים בדם, למעט מאוד בשתיה לא מבוקרת במהלך הלילה".

את דבריו מסיים כהן במשפט, שניתן לשער כי הוא נובע מתוך היכרותו את הציבור הצעיר "לאלו ששותים יין פעם בשנה כדאי שישתו מיץ ענבים, ה' ישמור, ואז יעשו פרצוף של שיכורים. זה הכי טוב להם והכי טוב לשכניהם..."

לשתות הרבה מים

מעבר לעצות של כהן, יש עוד כמה דברים שכדאי לדעת. מומחי השתייה ממליצים מאוד שלא להתחיל לשתות מיד עם צאת הצום, אלא לאכול קצת פחמימות, עוגות וכדו', ובמהלך השתיה לאכול מאכלים מטוגנים ושומנים המסייעים לאלכוהול להיספג בדם. בנוסף כדאי להקפיד לשתות כוס מים לכל כוס משקה. זה אמנם עלול להציק קצת בהמשך, אך האלכוהול צורך נוזלים מהגוף וללא שתיה, הגוף עלול להתייבש.


לאחר השתיה ולפני שאתם הולכים לישון, קחו כדור אקמול או כל משכך כאבים ותעזרו לעצמכם לקום בבוקר בצורה פיכחת יותר, ואם כשאתם קמים בבוקר, תחושת ההנגאובר (או: חמרמורת בעברית) פוקדת אתכם, מומלץ לשתות מים ובכך לסייע לכבד להתנקות משיירי האלכוהול.

מומחי הבטיחות של 'הרץ' מוסיפים מצידם שלוש עצות מרכזיות לנהיגה בטוחה בסביבה שתויה ולדרכים היעילות להתמודד עם האנשים המסתובבים בכביש.

1. הדבר הכי פשוט: אם שותים לא נוהגים. לדאוג שיהיה נהג שלא שתה ואם אין אחד כזה, אז פשוט לא לנהוג. ישנם מספר סימנים המעידים על נהיגה תחת השפעת אלכוהול ובהם: נסיעה בזיג זג, עצירות פתאומיות, נהיגה במהירות מופרזת שאינה מתאימה לתנאי הדרך, איתותים הפוכים לכיוון הנסיעה ועוד.

2. ערנות יתרה: מומלץ לשמור על ערנות מקסימאלית, יותר מיום רגיל ולשים לב לכל תנועה בכביש, במדרכה או מהבתים.

3. עקיפת עומסים: דבר שמומלץ מאוד הוא פשוט לא להיכנס למרכזי הערים ולהימנע ככל הניתן מנסיעה במקומות המועדים לבלגן.

שיהיה פורים שמח ומבדח!