גלובליזציה

הפגנות הענק האלימות כנגד מדיניות הגלובליזציה, אינן בדיוק ימות המשיח של "משפחה אחת". הרב אבינר אינו רואה פתרון ברמה המדינית, אך ממליץ לקחת דוגמא ממדינת ישראל.

חדשות כיפה עידן יוסף 25/12/02 00:00 כ בטבת התשסג

הכיוון הכללי של הכלכלה העולמית מנוהל על פי חברות ענק באמצעות הסכמי סחר חופשי ותכתיבים של קרן המטבע, דבר המותיר בשוליים אוכלוסיות רחבות ויוצר פערים קשים ופגיעה חברתית וסביבתית. האם תסכים לקביעה זו?
זו באמת בעיה. זו אינה בעיה חדשה, אלא בעיה שעומדת על הפרק כמה עשרות שנים. לחברות העל-לאומיות אין אחריות לאומית. לממשלה יש אחריות לאומית על כל האזרחים והיא מנווטת בצורה מסוימת, כדי שעניים ושאר אוכלוסיות חלשות לא יפגעו. אפילו במדינות ליברליות וקפיטליסטיות בארה"ב בהן יש חופש מוחלט בתחום הסחר, יש בכל זאת התערבות מסוימת מתוך אחריות. אבל זה לא מעניין חברה על-לאומית. כל שמעניין אותה זה כסף. בשביל זה היא יכולה לפעמים לגרום למשברים בין מדינות, להתמוטטות מדינות עניות וכו', כי אין לה שום אחריות. רק כסף! הם משוגעים. הרמב"ם אומר שלולא המשוגעים העולם לא היה נבנה. הם משוגעים על כסף, ועבורו הם דוחפים קדימה את הכלכלה. אומר הרב קוק שזה עולם שנבנה על ידי משוגעים, והוא באמת נראה כזה.
איך פותרים את הבעיה?
בעיית החברות העל-לאומיות היא בעיה קשה, משום שהן חסרות מצפון ואחריות. אינני יודע איך פותרים את זה. זו בעיה שצריכה להיפתר ברמה בינלאומית.
נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש נפגש בגוטנבורג שבשוודיה עם ראשי האיחוד האירופי לדון בגלובליזציה. במקום נערכו הפגנות קשות. אין זו הפעם הראשונה בה יש הפגנות ענק כנגד גלובליזציה. למרות הכל, כלום לא "זז". מה בכל זאת עושים?
למדינות עצמן אין זה קל, משום שיש כאן התערבות בתחום הפרט, והשוק הוא שוק חופשי ולא שוק מודרך. צריך הסכמים בינלאומיים וחקיקה מחוכמת שבעקיפין יכלו לפתור את זה.
יש גלובליזציה חיובית?
יכול להיות שוק בינלאומי חיובי וסחר חופשי שיכול להיות לברכה. אבל פה מדובר על חברות על-לאומיות חסרות אחריות לאומית, זאת הבעיה.
יש בכך מן החזון המשיחי, שכל ההבדלים מתבטלים…
טוב, אבל הם דורסים אנשים. זה לא טוב.
בעתיד הרחוק תהיה גלובליזציה?
מי יודע?… לעתיד לבוא תהיה כל האנושות משפחה אחת. זו גלובליזציה של אהבה ואחווה, שלום ורעות - זה משהו אחר.
איך צריכה להיראות גלובליציה מתוקנת?
זה לא דבר פשוט. עם כל החופש צריך התערבות מסוימת. והרי אתה רואה במדינת ישראל ברמה הלאומית, שלמרות שזו לא מדינה עם שוק מודרך אלא שוק חופשי, יחד עם זה היא מדינת-רווחה. כלומר, יש העמקה גדולה בגביה, כדי לעזור לעניים. צריך שיהיה אותו הדבר ברמה הבינלאומית. יש חברות שמרוויחות $30,000,000 ליום. קרנות בינלאומיות צריכות לגבות מיסים גבוהים מהחברות הללו מליארדים בשביל העניים על פני כדור הארץ ויצא מזה דבר טוב. כמו שישראל היא מדינת-רווחה, כך יהיה כדור-הארץ-רווחה. במדינת ישראל הוכח שזה אפשרי. יתכן שזו מדינת הרווחה הכי אחראית בעולם. אין בה חסרי בית ורעבים. ואם יש, זו תקלה מקומית שעולה לכותרות והמדינה כולה סוערת בגלל זה. אמנם עדיין יש עניים מאוד, אך לא כמו במדינות אחרות.