חיילים בתקשורת

מגמה חדשה בציבור הדתי, בתי ספר להכשרת עיתונאים. המטרה: לאזן את התקשורת השמאלנית

חדשות כיפה אפרת רוט הלוי 21/04/10 00:00 ז באייר התשע

חיילים בתקשורת
djooki-cc-by, צילום: djooki-cc-by

עשור אחרי מאמרו המפורסם של אורי אורבך "הטובים לתקשורת", נדמה כי הציבור הדתי החליט לקחת את היוזמה צעד אחד קדימה ולהקים בתי ספר לעיתונאים דתיים. בעוד בעבר הכשרתם של עיתונאים דתיים נעשתה לצד עיתונאים שאינם חובשי כיפה באוניברסיטאות ובתי ספר חילוניים, כעת קורסי הכתבים הדתיים נמצאים בפריחה וכולם מנסים להכשיר את דור הכתבים הדתיים הבא.

בעוד כחודש וחצי ייפתח בירושלים בית ספר חדש לתקשורת בשם "עובדה". יוזמי בית הספר מקווים לחולל מהפכה שקטה ולאזן את עולם התקשורת על ידי הכשרת דור תלמידים ימני ומקצועי שישתלב בתקשורת הכללית. מאחורי היוזמה עומדים מוטי עובדיה, דובר איגוד המכינות הקדם צבאיות, נחי אייל, יושב ראש הפורום המשפטי למען ארץ ישראל, ואביחי בוארון מנכ"ל תנועת "מעיני הישועה".


להחדיר עיתונאים ימנים לתקשורת השמאלנית


"היתרון שלנו על פני בתי ספר לתקשורת הוא שאצלנו לא יהיו הרצאות תיאורטיות, אלא פרופר עבודה עיתונאית" מסביר מוטי עובדיה ממקימי בית הספר. "אנחנו רוצים לתת את הכלים הטובים ביותר בכדי לאפשר לתלמידים להפוך לכתבים. לכן מהשיעור הראשון יהיו רק הרצאות פרקטיות".

להכשיר חיילים דתיים

עובדיה מסביר כי הכלים הניתנים במסגרת בית הספר מיועדים לכך שהשתלבות הבוגרים תהיה דווקא בתקשורת החילונית ולא המגזרית. "בכוונה בחרנו מרצים כמו שרה בק ובני טייטלבאום, הפעילים עכשיו בתקשורת ויוכלו לקלוט בוגרים מצטיינים". מרצים חילונים מלבד גיא ורון מגלי צה"ל אין ממש בבית הספר, לדברי עובדיה בית הספר פנה לאנשי תקשורת נוספים שאינם חובשי כיפות אך לדבריו חלקם לא יכלו וחלקם לא רצו ללמד בבית הספר.

"המטרה שלנו קודם כל היא להכשיר חיילים דתיים עם אורינטצייה ימנית, באמצעי התקשורת. כדי שישתלבו ויצליחו, לאט לאט, לאזן את התקשורת הנוטה לצד מאוד מסוים. המהפכה לא תהיה בקורס הראשון אבל לאט לאט היא תקרה".

בגלל הביקוש: קורס נוסף

יוזמה זו מצטרפת ליוזמה קודמת של העיתון "מקור ראשון" שייסד לפני כחצי שנה קורס לכתבים דתיים, בו מלמדים עורכים וכתבים בכירים מתוך מערכת העיתון. "פתיחת הקורס באה מתוך ביקוש חיצוני" אמר ערן בר טל עורך הכלכלה של העיתון ומנהל הקורס. "אנשים פנו אלינו ושאלו איפה הם יכולים ללמוד וכשהפננו למקומות אחרים הם סירבו וביקשו ללמוד דווקא אצלנו. לכן פתחנו קורס ונאלצנו בגלל הביקוש לפתוח קורס נוסף ולדחות חלק מהפונים בגלל חוסר מקום. לא עשינו פרסום חיצוני והיוזמה באה לגמרי מהאנשים. כנראה שרוצים ושיש לזה ביקוש".

לשאלה האם אין עניין בהשתלבות בתקשורת הכללית גם במהלך הלימודים ולא להסתגר במוסדות מגזריים עונה בר טל כי "הגיע הזמן להשתחרר מתפיסת בן גוריון שאומרת שצריך ליצור כור היתוך בכל דבר. אנשים צריכים לעשות מה שנוח להם והטובים והמוכשרים כבר ייצאו לכלי תקשורת אחרים. אני לא חושב שמישהו צריך לספוג עלבונות או חוסר רגישות במקומות שלא מתאימים את עצמם לציבור הזה. לא צריך להתנצל על מגזריות ואני אומר את זה כאדם שאינו חובש כיפה. אני מאמין שכלי תקשורת ימצאו את המוכשרים גם אם הם לא עברו את המסלול הסטנדרטי".