צפירת הרגעה

בתקופה של מלחמה, אזעקות שמתמשכות כל היום, שמועות ורסיסי מידע כולנו יכולים לחוש בלחץ ואף בחרדה, ד"ר צחי בן ציון, פסיכאטר ראשי ב"לאומית שירותי בריאות" מביא את המדריך המלא להתמודדות עם מצבי לחץ בשעת חירום.

חדשות כיפה ד"ר צחי בן ציון 18/11/12 12:50 ד בכסלו התשעג

צפירת הרגעה
merdi-cc-by, צילום: merdi-cc-by

בתקופה זו בה המצב לא שקט גם אנו עלולים להיות לא שקטים. חשוב להבין שמדובר בתגובה תקינה: כי המצב לא תקין...

אצל חלקנו, התחושה נובעת מחוסר ידיעה של האות, אצל אחרים יכול להופיע פחד מהיפגעות. כעיקרון כאשר אדם אינו חש שליטה במצב המתח והחרדה אורבים לפתחו.

מניסיוננו, קל יותר להתמודד עם מצבי חירום מתמשכים כאשר זוכים להשתתפות בדאגותינו ממשפחה וחברים: כאשר נשתף אחרים בדאגותינו, אנו יכולים להסתייע לא רק מקבלת עצה אלא מעצם ההתחלקות בנטל הרגשי. לא ייפלא אפוא, כי בזמן חרום כמו עתה, רבים מוצאים יוזמה וזמן להתנדב ולהטות שכם לעזרה. פעמים רבות שאנו מדברים על המצוקה שלנו, היא נחלשת וכאשר עוזרים לאחרים זה מחזק אותנו.

אנו מבקשים לייעץ מספר עצות מועילות להתמודדות עם הלחץ והמשבר.

  • שבו עם הילדים
    חשוב לשבת עם ילדינו ולאפשר להם לספר על פחדיהם, אין להכריח ואל לנו ללחוץ: אפשר ואף מומלץ לתת לילד לצייר, לכייר, או ליצור כך שניתן להשתמש בתוצרת שלו כדי לדון בקושי של הילד. אין לבטל תחושותיו: "מה אתה פחדן?" "אל תהיי ילדה קטנה!"
  • דברו עם חברים, שכנים ומכרים
    מערכות יחסים תומכות יוצרות תחושת מחויבות ושלווה. מניסיון המלחמות בעבר אנו למדים כי הידיעה שיש בשביל מה להיאבק, משפרת את היכולת שלנו להתמודד. כך למשל נמצא כי בעלי משפחה נוטים פחות לשקוע בדיכאון בעקבות מצבי לחץ ומשבר יחסית לבודדים. אם אתם ביחד- הגבירו את הביחד ואם אתם לבד, מצאו על מי ניתן להישען ולשתף/
  • גם רכב בניוטרל צריך תדלוק....
    במחקרים רבים נמצא, כי יש קשר בין תזונה נאותה , כושר גופני ולחץ. לחץ נפשי מציב דרישות כבדות מאוד מגופנו, ומכלה בהדרגה את המשאבים הגופניים שלנו . תוצאות שגרתיות של מצבי לחץ ומשבר הן עייפות ומיחושים גופניים שונים ומשונים. מומלץ לכן לקחת אחריות על גופנו: לאכול נכון ובריא, לעסוק בפעילות גופנית ולישון מספיק שעות - כל אלו נותנים לגוף הזדמנות לחדש את משאביו ולחזק את החוסן הטבעי.
  • התעדכנו על מה שקורה אבל לא בהגזמה
    מידע אמיתי ומדויק על המצב מאפשר הערכה מושכלת יותר של הסיכון ושל דרכי ההתמודדות. ידע זה מעניק שליטה מסוימת ומנטרל חששות מוגזמים מהלא נודע. יחד עם זאת, הרבה פעמים בזמן מלחמה אנו מקבלים עודף מידע, או התמקדות בשלילי ובמה שניתן לצילום: כך יוצא שנראה בעיתון את המכונית העולה באש ואת הבית הפגוע, אבל לא נראה את האנשים השלווים שממשיכים בשגרת יומם. לכן, מומלץ להתעדכן בחדשות מידי עם, אך לא לשבת כל העת ולהתעדכן במראה חוזר ונשנה של פגיעות ופציעות: חשוב לזכור כי אנו רואים רק מסגרת אחת קטנה ומצומצמת מתוך תמונה גדולה הרבה יותר.
  • מותר לקטר, אפשר לכעוס, רק בזהירות לא להרוס....
    מותר ורצוי לשתף הסובבים ו "להוציא קיטור" , אך חשוב לא להפחיד ולזרוע בהלה, כך שנוכל לחזור ולתפקד באופן רגוע. בדרך כלל נגלה כי גם אנשים שעמם אנו משוחחים מרגישים כמונו, כל שנוכל לחלוק בנטל המחשבות, החששות והדאגות עם עוד מישהו.
  • לנשום ולנשוף גם כשאין אויר...
    הרפיה גופנית עם או ללא נשימות עמוקות, עשויים לסייע להתמודד עם לחץ ומתחים. ככל שתתרגלו יותר, גופכם יהיה רגוע ושליו יותר ומצבכם הנפשי והחסינות הטבעית ישתפרו.
  • שמרו על סדר יום
    שמירה על שגרה , אפילו שסדר היום הרגיל נפגע, חשובה מאין כמוה: דווקא כשהילדים בבית, בחוסר מעש, זו הזדמנות שלכם לניהול שיחה עמם . שמירה על סדר יום, אפילו באופן חלקי עוזרת להתבסס ולהירגע.
  • צחקו
    הומור מאפשר לנו לראות את הצד הקליל יותר של המציאות ומסייע לצאת ממצבי לחץ. הומור גם משפר את בריאותנו הגופנית ומאפשר לנו למצוא פתרונות יצירתיים למצבים קשים.
  • אם רק אפשר- כדאי להתנדב
    מחקרים רבים מראים כי אנשים שתורמים מעצמם מרגישים בעלי שליטה ויכולת, ומתמודדים טוב יותר עם מצבי מצוקה. עצם הידיעה כי ביכולתנו להשפיע ולשנות מדרבנת אותנו להתמודד ולהצליח.
  • לפנק לפנק
    בעתות משבר חשוב לפנק עצמנו ולפנק אחרים... זמן משבר אינו זמן טוב לדיאטה: כשהגוף בלחץ דווקא נחלשת היכולת לרדת במשקל והגוף "קושר" את השומנים על מנת להתכונן לבאות..... זאת ועוד , דווקא בזמן זה טוב ליהנות מהמעט שנותר....
  • דברו עם מישהו שאתם מעריכים
    דווקא בעת משבר אנשים שוכחים לדבר עם האיש הכי חשוב: אני בעצמי.... חשוב להבין שתרגול עצמי לחשיבה כגון: "עברנו את פרעה - נעבור גם את זה" או " הייתי במקום נמוך הרבה יותר והצלחנו לצאת מזה"
  • שמחה מחזקת
    שירה ותנועה ידועים כמשחררי אנרגיה עצורה. גוף משוחרר ונינוח מאפשר יציבות ואיזון שכנגד לגוף המתוח והלחוץ.
  • שינה רגועה
    מחקרים רבים מצעו כי הגם שבעת סטרס טוב היה לתת לגוף מנוחה, הרי שעודף שינה, עלול לגרום לקושי בניהול המצה הרגשי הקשה.
  • שדרו אהבה וחיבה
    הוכח מעל לכל ספק כי המשלבים הרעפת אהבה וחיבה, רגועים בהרבה מאלו שאינם עושים כן. יש לתמוך בבני המשפחה ולשדר תחושת תמיכה ועידוד כך ניתן להשיג שלווה סביבתית.

ד"ר צחי בן ציון, פסיכיאטר ראשי ב"לאומית שירותי בריאות"