מקדש החיים

ספרו החדש של הרב דב ברקוביץ מביא מבט ארץ-ישראלי מרענן על חיי הזוגיות. הספר שיכבוש את עולם ההכנה לנישואין

חדשות כיפה אריאל הורוביץ 05/04/11 00:00 א בניסן התשעא

מקדש החיים
יחצ, צילום: יחצ


(הספר החדש)


ייחודו של "מקדש החיים", ספרו החדש של הרב דוב ברקוביץ, ניכר כבר בצורתו החיצונית, היוצאת-דופן. אין זה ספר בכריכה רכה, שניתן לקרוא על הכורסה בסלון או בנסיעה ברכבת; אין זה ספר כיס, שניתן לשאתו ממקום למקום ולעיין בו בשעות הפנאי; גם אין זה ספר גבוה וצפוף-אותיות, מסוג הספרים שניתן למצוא על שולחנות הלומדים בבית המדרש. "מקדש החיים", שכותרת המשנה שלו היא "פרקי קריאה ולימוד לזוגות", הוא ספר רחב בכריכה קשה; עמודיו מעוטרים בשוליהם ואותיותיו גדולות ומאירות. המקום המתאים ביותר לעיין בו, כך נראה, הוא סביב השולחן המשפחתי, שולחנם של איש ואישה.

לאחר שעסק במשמעויות הקיומיות של הסוגיות במסכת קידושין, ולאחר שבחן את התחדשות לימוד התורה בארץ ישראל, פונה הרב דוב ברקוביץ, ראש "בית אב להתחדשות וליצירה בתורה", לעיסוק בקשר בין איש ואישה, ובתהליך בניית הבית היהודי. "מקדש החיים - זוגיות ומשפחה וסוד עץ החיים" מבוסס על שיעורים שהעביר בבית המדרש לנשים "שובה" בעפרה, ומשוקעות בו תובנות משנים רבות של ייעוץ והכוונה לזוגות צעירים. ההתחדשות והיצירה ניבטים מכל עמוד בספר, וקשה לדמיין כיצד היה מתקבל בעיירה היהודית לפני 200 שנה, או אפילו בציונות הדתית לפני עשרים שנה. לא בגלל התכנים שבו, אלא בראש ובראשונה מעצם הרעיון שלו: "מקדש החיים" אינו ספר לבחורי ישיבות שהגיעו לפרקם או ספר הדרכה לכלות ערב חופתן, אלא ספר המבקש לעגן את הזוגיות המתהווה בחוויה של לימוד תורה משותף, בצוותא. התורה הבוקעת ממנו היא תורה חדשה, רעננה, ארץ-ישראלית. בכל המובנים האלה, "מקדש החיים" הוא ספר חדשני.

הרב ברקוביץ מתבונן בקשר הזוגי דרך סיפור אדם וחווה בגן עדן, שיחד עם פרקי הבריאה, מכונן, לדבריו, את תפיסת הקיום היהודי בכלל ותפיסת הזוגיות היהודית בפרט. "לכל הנאמר בפרקי בראשית אפשר להתייחס כאל תיאור תמים של אירועים שהתרחשו בימי קדם", הוא כותב, אולם "אנו מציעים התייחסות שונה לפרקים אלו. אנו סבורים שנוסף על תיאור אירועים שכאלו, הם גם מתווים בפנינו שרטוט מיוחד במינו של שורשי הקיום" (עמ 161). וכך, דרך התיאורים המקראיים אודות אדם וחווה, יחסיהם עם אלוהים, דמותו של הנחש וחטא עץ הדעת, מפסל הרב ברקוביץ את דמותו של האיש, דמותה של האישה וטיב ההתקשרות ביניהם.

מתיאור בריאת האדם, למשל, לומד הרב ברקוביץ על בדידותו הקיומית של האיש, שכרקע לה, מהדהדים דברי האל: "לא טוב היות האדם לבדו". מתוך בדידותו יוצא האיש ופוגש באישה, השונה ממנו באופייה. האישה מכירה, מעצם מהותה, את המציאות של יחד; הבדידות איננה מאפיין הטבוע באישיותה, הזוגיות ובניית הקשר הם דבר טבעי לה. המפגש הדרמטי מביא את האיש להבין כי "זאת הפעם עצם מעצמי ובשר מבשרי", אך הפער הזה, בין תגליתו של האיש כי הוא נזקק להשלמת אישיותו ובין המציאות ההפוכה אצל האישה, עשויים, כותב הרב ברקוביץ, להביא לסיום של הקשר הזוגי, ולגירושים מוקדמים. אין כאן העדר אהבה, אלא חוסר הבנה ש"תחילת החיים המשותפים איננה תמיד מפגש אמיתי בין בני הזוג, אלא נקודת התחלה של תהליך עבודה" (עמ 81).

"מקדש החיים" הוא ספר טוב וראוי לזוגות המבקשים להתכונן לחתונתם, כמו גם לזוגות שחיים ביחד כבר שנים רבות. מלבד החלל שהוא ממלא - יצירת ספרות תורנית ומקורית לזוגות - התובנות העולות בו עשויות להאיר באור חדש את חיי הנישואין של הקוראים בו, ולהעמיק את השותפות והאהבה ביניהם. במסע המרתק ועתיק-היומין של החיבור בין איש ואישה, בין שני חצאיה של הנשמה, "מקדש החיים" בהחלט יכול לשמש כמגדלור, כמצפן, כאֵת החופר עמוק בנימי הנפש, מבקשת להוציא מתוכה, דרך הלימוד המשותף, את אבני היסוד לבית ההולך ונבנה.

מקדש החיים, הרב דוב ברקוביץ, הוצאת מגיד, ירושלים 2010, 298 עמודים


ערב השקה לרגל צאת הספר, יתקיים היום (ג) בשעה 20:00 בבית יקר, רחוב הל"ה 10, ירושלים