ואלה שמות

הצעת חוק חדשה שהגיש ח"כ זבולון אורלב, תמנע מהורים להעניק שמות חריגים לילדיהם. הרב אפרתי מתנגד: זו זכותם של ההורים

חדשות כיפה אורי פולק 27/03/11 00:00 כא באדר ב'

ואלה שמות
ToddMorris-cc-by-sa, צילום: ToddMorris-cc-by-sa

הרב ברוך אפרתי, רבה של קהילת "זית רענן" באפרת, מתנגד להצעת החוק החדשה של ח"כ זבולון אורלב, לפיה המדינה תקבע כללים וחוקים כדי להגן על ילדים מפני שמות חריגים שעלולים לתת להם הוריהם.

על פי ההצעה, תוקם ועדה שתבחן שמות יוצאי דופן במיוחד שהורים יירצו לתת לילדיהם, ובמקרים קיצוניים יפסלו את השם הנבחר. ח"כ אורלב מסביר כי ילדים אינם צריכים לסבול בשל שיגעון רגעי של הוריהם. "שם יוצא דופן עלול לשים את הילד ללעג וקלס בעיני חבריו, דבר שיפגע קשות בתדמיתו ובביטחונו העצמי של המתבגר", הוא אומר.


הרב אפרתי: המלכות אינה יכולה להכריע עבור אדם מה לאהוב

(הרב אפרתי. צילום: אתר קהילת זית רענן)


ואולם הרב אפרתי מותח ביקורת על המהלך וקובע כי "כאשר ניגשים להגן על החלש, יש להישמר מיצירת אוירה ומציאות של שלטון המדינה על מחשבות והכרעות אזרחיה הפרטיים". בתגובה לכיפה טוען הרב אפרתי כי הצעת החוק החדשה לא ראויה הן מטעמים הלכתיים והן מסיבות דמוקרטיות.

"בתורה ישנה הפרדת רשויות. המלכות אינה יכולה להכריע עבור אדם מה לאהוב, איך להרגיש, וכיצד לקרוא לבנו. חז"ל מסרו לנו שיש סייעתא דשמיא מיוחדת להורים בקריאת שמות ילדיהם, ושהם השותפים עם ריבונו של עולם ביצירת הולד", מסביר הרב אפרתי ומציין כי "כך נהגו ישראל מעולם, עוד מימות אברהם עד ימינו אנו, ולא שמענו שמלכות יהודה או ישראל הנהיגה משטרת שמות, וגם חז"ל לא הדריכונו כך".

כלל ישראל בא לידי ביטוי בשונות ובמוזרות

הרב אפרתי מציין כי "דרכם של אבותינו לפני פרוץ הגלות הייתה לקרוא בשמות מקוריים לכל ילד וילדה. בתנ"ך כמעט ואין שמות החוזרים על עצמם. הכל חדש, מקורי, נובע יצירה מחודשת. בגלות כאשר נסתם המעין הישראלי, הוזקקנו לשמר שמות מימי האבות, בבחינת הציבי לך ציונים. אך כיום, אדרבה, יש לחזור למסורת אבותינו ולא לפחד לחדש, מתוך יראת שמים של ההורים". הוא טוען כי לא זו בלבד שאין פסול בשמות הנחשבים למוזרים, אלא ש"כלל ישראל ונשמת ישראל באים לידי ביטוי דווקא בפאר הפרטים, בשוני ובמוזרות שלהם לפעמים".

מההיבט הדמוקרטי טוען הרב אפרתי כי על דמוקרטיה להיזהר שלא תהפוך לדיקקטורה של הרוב ועל ידי כך תרמוס את המיעוטים בחברה. "דמוקרטיה צריכה דווקא להגן על זכות המיעוט להביע את עמדתו, ולנהל את חייו הפרטיים כרצונו, כל עוד הדבר אינו מסכן או פוגע באושיות החברה. על כן, מניעת הזכות של הורים להעניק שם מיוחד לילדם, שם אשר הרוב רואה בו שם "מוזר", הינה לא ראויה מבחינה דמוקרטית", טוען הרב אפרתי.

אין מקום למנות את זכות ההורים

לדברי הרב אפרתי, "זכותו של המיעוט, של הורים פרטיים, לקרוא כרצונם לבנם וביתם. כל עוד אין פגיעה ברורה בילד, כגון שמות גנאי, אזי אין מקום למנוע את זכות ההורים, גם אם הרוב משתאה על השם המוזר, וגם אם ברור שההורים טועים. מותר לטעות, וזו אינה סמכותה המדינה למנוע טעויות אסטטיות".

לסיכום קורא הרב אפרתי למחוקקים להגדיר מחדש את החוק, כך שיכלול רק מניעת שמות גנאי לילד, ולהסיר את סמכות הועדה למנוע קריאת שמות מקוריים בידי ההורים. עם זאת, מקפיד הרב אפרתי להבהיר כי "יישר כוחו של מר אורלב ושל חברי הכנסת אשר מוצאים דרכים מגוונות לשמירה על זכויות הילד. זה ראוי לכל גיבוי תורני, הלכתי ומחשבתי".