הסכנה שבגלישה

בכמחצית הבתים בישראל יש אינטרנט. מכלי רב עוצמה זה ניתן להפיק הרבה תועלת לעבודה וללימודים, אך כגודל הסיכוי כך ויותר מזה - גודל הסיכון...

חדשות כיפה יוני לביא, חברים מקשיבים 17/07/05 00:00 י בתמוז התשסה

בכמחצית הבתים בישראל יש אינטרנט. מכלי רב עוצמה זה ניתן להפיק הרבה תועלת לעבודה וללימודים, אך כגודל הסיכוי כך ויותר מזה - גודל הסיכון. האינטרנט מכיל הרבה טוב ומועיל, לצד טומאה וזוהמה ברמות שקשה לתאר. בעיות צניעות ואחרות הקיימות בטלוויזיה, מועצמות עשרת מונים ברשת האינטרנט. בהקלקת עכבר ניתן להגיע למקומות האפלים ביותר. בהקלקה שנייה ניתן גם למחות כל זכר מזיכרון המחשב, לְמַה שנעשה בו. אך את הרשמים והמשקעים שבנפש – קשה הרבה יותר להסיר. בתחום הזה פעמים רבות דווקא ההורים הם אלו שלוקים בתמימות. מרצון טוב הם מעניקים ביד בנם את הכלי רב העוצמה הזה (ללא שום ביקורת וסינון), ולא מודעים לנזקים (חלקם בלתי הפיכים) שהם עלולים לגרום לו.

אנו רוצים להביא לפניכם מכתב של אמא, המעלה את הבעיה במלוא חריפותה:

שאלה: שלום לכם.

בגלישה סתמית באינטרנט באמצעות המחשב הביתי, גיליתי שבני שהוא תלמיד ישיבה מצטיין ומדריך בבני עקיבא נכנס לאתרים לא צנועים. אני ממש בושה ונכלמת. הבן המקסים, הנהדר והצדיק שלי (כך לפחות חשבתי...) עושה דברים כאלו?! אני חושבת שהוא הבין שגיליתי את מה שהוא עשה, ועכשיו הוא מנסה כל הזמן להתחמק ממני. אני ממש אובדת עצות. מה לעשות? כדאי לדבר איתו על זה? איך אפשר בלי לפגוע ולהרוס? מה להגיד?

אשמח לתשובה מהירה.

אמא מודאגת.

תשובה: לאמא היקרה, שלום.

נחלק את תשובתנו לשניים: א. מה צריך להיות היחס למעשה כזה, ובפרט לעובדה שנראה שיש לבן שני פנים. ב. איך לשוחח איתו על זה?

א. לפני הכול חשוב מאד לא להילחץ, ולגשת לנושאים הללו בנחת.

הנקודה המרכזית שחשוב שתפנימי בתוכך היא שאין זה נכון כאילו לבנך יש שני פנים. עוצמת הניסיונות הקיימים היום ברחוב, בטלוויזיה, בעיתונות ובלחיצת כפתור באינטרנט כל כך גדולה שאפילו הבחורים הכי טובים וצדיקים עלולים להיכשל. הבן נשאר אותו בן, עם כל המעלות שלו, וכשהוא מדבר על אידיאלים לחניכים שלו בבני עקיבא – הוא באמת מאמין בזה. זו אינה צביעות. זו מלחמה קשה ויומיומית, שצריך הרבה תחבולות ועזרה כדי להתמודד בה ולנצח. הרב יעקב אריאל שליט"א הדריך שבימינו יש להפריד בין סוגיית הצניעות הזו לבין שאר ענייני עבודת ה'. אסור שמידת הצלחתו של אדם בהתמודדות עם יצרו תהיה עבורו מבחן לשאר ענייני הקדושה שהוא עסוק בהם ולמידת קרבתו אל ה'. אל לו לאדם לפקפק בכנות תפילתו ותורתו, וודאי שלא להימנע מהם גם אם הוא נגוע בחטאים בענייני צניעות. הסיבה לכך היא שהפריצות שוטפת בימינו ללא מעצור, ויוצרת התמודדות בתחום זה בסדר גודל שאינו דומה לדורות אחרים ("אשיב ממצולות", עמ' 99).

ייתכן שהבן שלך עצמו מתייסר מאוד, בוכה ומתחרט על כל נפילה שכזו, אך הוא פשוט לא מצליח להיחלץ מזה. כיוון החשיבה צריך להיות (אחרי שברור לך שהאמון בבן וצדקותו לא נפגעו) איך מורידים את רמת הניסיונות ואוספים כוחות כדי להתחזק במלחמה הקשה הזו.

זו צריכה להיות הגישה הנפשית שרק מתוכה אפשר לעבור לשלב הבא.

ב. ייתכן מאד שעדיף שלא את תדברי איתו, ואפילו לא אבא שלו. ייתכן שאח או מדריך בוגר (מבני עקיבא) יתאים יותר לתפקיד הזה, וייתכן שעדיף מישהו אחר. בכל מקרה לא כדאי להטיח בפניו את ההאשמה על כך שנתפס בקלקלתו. די ברמיזות כלליות בעצם השיחה על עוצמת הניסיונות היום והבעייתיות המיוחדת שיש בגלישה באינטרנט כדי שיבין (או לפחות יחשוב גם אם ירשה לעצמו ליהנות מהספק) שידוע מה קרה, גם מבלי שייאלץ להשפיל את עצמו ולהודות בבושה שנפל בזה. חשוב להבהיר לו את הנקודה שהרחבנו עליה בסעיף הקודם, לשדר הרבה הזדהות עם קשיי ההתמודדות, יחד עם אמון גדול בו וביכולת שלו להצליח במלחמה הזו. להעביר את המסר שבשום מצב אסור להתייאש ותמיד לנסות רק לחשוב קדימה ולנסות להתרומם. את הפתרון המומלץ של חסימת האינטרנט מגלישה באתרים לא צנועים עדיף לא להנחית עליו אלא לנסות "להוציא" את זה ממנו, כביכול ("איך לדעתך אפשר להקטין את הניסיונות בעניין?" וכדו').

ושתי הערות לסיום:

1. הנושא של שיחה עם הבן מורכב ביותר, ותלוי מאד בנתוני הפתיחה: רמת בגרות הבן, רמת האימון והרגלי השיחה ששוררים בין ההורים לנער ועוד. אם הדברים ייעשו לא נכון עלולה להיגרם לבן מבוכה רבה, נזק לדימויו העצמי ולקשר שלו עם ההורים. לפעמים כדאי להתייעץ לפני כן עם אדם מבין, מה לומר ואיך לומר כדי שלא להיכשל. אנחנו ניסינו לכתוב דברים כללים שיתאימו לרוב המקרים.

2. יֵדְעוּ ההורים: להכניס הביתה אינטרנט לא מבוקר, כמוהו כהכנסת מזון לא כשר הביתה. אנשי חינוך ופסיכולוגים רבים התריעו על העניין ועל סכנותיו. ההון הרב שההורים משקיעים מדי חודש בתשלומים למוסדות החינוך של הילדים, עלול לרדת לטמיון בדקות מספר של גלישה (תרתי משמע) ברשת האינטרנט. חשוב לקבוע כללים לאן גולשים ולאן לא (דרך אגב: את הצ'טים ה'תמימים', כביכול, יש הממליצים להוציא בכל מקרה אל מחוץ לתחום. הניסיון מורה שהרמה וסגנון השיחה שם, כמעט תמיד הרסניים). חשוב להתרגל להגדיר תמיד לאיזו מטרה נכנסים עכשיו לאינטרנט (אחרת אפשר להשתקע שם שעות בגלישה סתמית חסרת תוחלת).
נחוצה תשומת לב ומחשבה רבה כדי להצליח לנצל לטובה את האינטרנט מבלי להיפגע מסכנותיו.