סנדוויץ' עשר

איך אפשר לשכנע את הילד לאכול כריך בהפסקת עשר ומתי הכריך הוא בריא? שרה בר אשר דואגת להפסקת העשר של הילדים

חדשות כיפה שרה בר אשר 02/02/12 17:51 ט בשבט התשעב

סנדוויץ' עשר
Veganbaking.net-cc-by-nd, צילום: Veganbaking.net-cc-by-nd

הפסקת עשר הינה שעתו היפה של הכריך. אז, לכל ממשיכי דרכו של הלורד סנדביץ', או הלל הזקן (אתם תחליטו) הנה מה שצריך לדעת כדי להכין כריך בריאות:

מי אתה כריך בריא?
הוא עשוי מקמח מלא. צורתו יכולה להיות: לחמנייה, פיתה, בייגל ירושלמי, חלה, או לחם. והוא מרוח באחד מן הממרחים הבאים: ממרח חומוס ביתי, טחינה מלאה ביתית, אבוקדו, גבינת מוצרלה, גבינת עיזים, שוקולד חרובים ללא תוספת סוכר, ריבה ללא תוספת סוכר וללא תוספת ממתיקים מלאכותיים, חמאת בוטנים איכותית, ממרח אגוזים, ממרח שקדים ("שקדייה"), דבש שלא עבר חימום, סילן תמרים ללא תוספת סוכר, מולסה, או ממרח שוקולד אורגני שמכיל רכיבים מזינים וטובים. ניתן גם למרוח שכבה של טחינה גולמית ועליה שכבה של דבש ולקבל טעם מדהים של חלווה.


חמאת בוטנים לכריך הבוקר זה מצויין(צילום: Vivian Chen [陳培雯]-cc-by-sa)



ג'אנק פוד במקום ארוחת עשר:
אם הילד יודע, שבכל פעם שהוא יסרב לאכול כריך, הוא יקבל לארוחת עשר מלאווח, או דונטס, או כסף כדי לקנות אוכל בהפסקה, אזי, אין סיכוי שהוא יסכים לאכול כריך. הרי גם אנחנו, ההורים נעדיף לאכול עוגת שוקולד, על פני סלט ירקות. לכן, ראשית על ההורים להיות החלטיים: ג'אנק פוד איננו אופציה לארוחת עשר, ויהי מה. איך עושים את זה? בשלב הראשון, מחליטים שישנם מועדים מסוימים, שבהם מקבלים ג'אנק פוד. למשל, בכל ראש חודש. בהדרגה צריך לרווח את מועדי הג'אנק. בשלב הבא, כשההרגל של כריך בריא נכנס חזק לתפריט, אפשר להחליט שג'אנק פוד ייאכל, רק במסיבות יום הולדת, טיולים כיתתיים וכיוצ"ב.

זאת ועוד, כדי למנוע מהילד שיאכל את ה"ג'אנק" של חברו וישאיר את הכריך המזין שלו בילקוט, תצטרכו להסביר את הנזקים שייגרמו לו מאכילת ג'אנק פוד, ואת התועלת שתצמח לו מאכילת כריך מזין. רק כך, הוא ישתף פעולה. אפשר לומר לו למשל: שהמלאווח עשוי מקמח לבן. אך גרוע מכך, הוא מכיל מרגרינה. מרגרינה, הינה שמן סויה שהופק בכבישה חמה. זאת אומרת, שחיממו את השמן ובכך הרסו לו את חומצות השומן הטובות. אך בזה לא תם התהליך. השמן במצבו הטבעי הינו נוזלי בטמפרטורת החדר. מכאן שהשמן נאלץ לעבור תהליך עיבוד נוסף כדי להישאר מוקשה בטמפרטורת החדר. הבעיה היא, שהגוף שלנו לא יודע כיצד להתמודד עם מרגרינה.

מה עושים כשמאוד ממהרים בבוקר?
הכנת הכריך לא דורשת זמן רב. אפשר להכניס אותו לקטגוריית "פאסט פוד שאיננו ג'אנק פוד". אך בימינו כשהילד אוכל ארוחת צהריים בצהרון ולארוחת ערב הוא מקבל פיצה מהמקפיא, יוצא שלמרוח כריך נחשב כמשהו מסובך.

מה עושים? אפשר בהחלט להכין כריך בערב ולשמור אותו במקרר עד הבוקר. אין מה לחשוש. אף ערך תזונתי לא ייפגע. כיוון שבכל מקרה, גם הלחם וגם הממרחים שמורים במקרר. הבעיה יכולה להיות רק עם הירק שנמצא בתוך הכריך. (מוטב שכל כריך שלא מרוח בממרח מתוק, יכיל גם ירק). כיוון, שחיתוך הירק ע"י סכין פוגע בתכולת הוויטמינים שבו. הפתרון יכול להיות למשל: עלים שלמים של חסה, או נבטים סיניים. בנוסף, ניתן לחסוך זמן של הכנה בכך שמסכמים מראש עם הילד, מה יהיה מרוח בכריך. ניתן להכין טבלה שבועית ולתלות אותה על המקרר. הטבלה מחייבת את שני הצדדים: את ההורה ואת הילד. כך, חוסכים את הדיונים של הרגע האחרון.


שרה בר אשר, מרצה לתלמידים בנושא תזונה נכונה בבית הספר, באולפנות ובישיבות התיכוניות. כמו כן מרצה למורים ולהורים בנושא אורח חיים בריא