מלחמת הערכים

על אלו נושאים בויקיפדיה יש הכי הרבה מלחמות? במקום הראשון: ימין ושמאל בפוליטיקה. במקום השני: יחסי דת ומדינה.

חדשות כיפה ישי פרידמן 17/11/09 00:00 ל בחשון התשע

מלחמת הערכים

האם עמותת עצת נפש היא עמותה לגיטימית או שמא ארגון דתי קיצוני? הרבי מילובביץ חי או מת? משה פייגלין פוליטיקאי או שמא עבריין פלילי? והמפגינים בבילעין לוחמי זכויות או מתפרעים? אם נלך לארכיון האינציקלופדיה המקוונת "ויקיפדיה" נגלה שעל כל מהערכים ישנה מלחמת כותבים לא קטנה בין קבוצות ויחידים על מהותם של אותם ערכים.

מלחמות המקלדת הגדולות ביותר בויקיפדיה הישראלית הם בראש ובראשונה מלחמות על ערכים פוליטיים בין ימין ושמאל ואחר כך מחלוקות על ערכים הקשורים לדת ומדינה ויחסי דתיים וחילונים - כך קובע דוד שי, העורך הוותיק (בהתנדבות) של ויקיפדיה.


מלחמה של ממש (אתר ויקיפדיה, צילום מסך)


"יחסי דתיים חילונים נמצאים בלב הויכוח הציבורי היום בחברה הישראלית וויקיפדיה משקפת את המחלוקות והויכוחים שיש בחברה", אומר שי לכיפה. לדבריו, עיקר המחלוקות מגיעות בנקודות המפגש בין דתיים לחילונים "בנושאים הלכתיים מובהקים אין מחלוקות ממשיות אבל בנושאי ההשקה בין דתיים לחילונים שם יש אין ספור ויכוחים".

אך עיקר המלחמות הן בנושאי ימין-שמאל. "הויכוחים הם הרבה יותר לוהטים כאשר מדובר בשמאל וימין בפוליטיקה. שם הויכוחים הם עצומים. ההתנתקות למשל, אבל גם בזוטות"

"עזרא נאווי" הוא הערך החם והעכשווי שיש עליו פולמוס בין כותבים שונים. נאווי, פעיל שמאל קיצוני, נאסר על ידי מדינת ישראל אחרי שניסה למנוע הרס מבנה של משפחה בדואית בדרום הר חברון. הויכוח הוא האם נאווי הוא פעיל זכויות אדם או שמא עבריין סדרתי? תלוי כמובן את מי שואלים.

"בעבר הייתה קבוצה שנהגה למחוק את תאריך הפטירה מהערך של האדמו"ר מחב"ד", נזכר שי וצוחק, "הם כמובן סברו שהוא לא מת. והיו ויכוחים גדולים על מידת גזענותו של הרב כהנא ומה היו מניעיו של הרוצח ברוך גולדשטיין. כך שתמיד יש חילוקי דעות וזה לגיטימי".

"בסופו של דבר ויקיפדיה מתעסקת עם עובדות ולא עם דעות, כמובן שתמיד יש מחלוקות על העובדות אך המטרה היא להגיע למקום העובדתי ביותר", מסכם שי.


טוב אבל לא מצויין

הרב יניב חניא, עורך אתר שורש ומנהל פרויקטים דרך הרשת, אמר לכיפה כי ויקיפדיה הוא כלי שימושי אך אין לסמוך על האתר בעיניים עצומות. "ויקיפדיה הוא כלי מאוד טוב, אפשר למצוא בו הרבה דברים. אך מצד שני, ישנם הרבה ערכים שאינך יכול לסמוך עליהם בויקיפדיה כי אתה לא יכול לדעת מי כתב אותם. אני אישית עשיתי איזו טעות קשה מאוד כאשר הסתמכתי על ויקיפדיה. חיפשתי ספר של רב ומסתבר שאותו רב לא כתב אותו וזה שינה את כל הקונטקסט של המאמר אותו כתבתי, כך שבלי בדיקה מקיפה אפשר לטעות. דבר שני, הערכים בויקיפדיה יכולים לקבע תפיסות מסוימות. אדם הכותב על ערכים כמו ירושלים חברון וכיוצא בזה יכול להכניס לשם משמעויות פוליטיות מאוד מרחיקות לכת, ולקבע את אותה תפיסה פוליטית."

נקודה נוספת שמציין הרב חניא היא המיקום הגובה שגוגל נותן לויקיפדיה והנטייה של תלמידים בתיכון להסתמך על המאמרים "ילד שמכין עבודה והוא לא מודע לעובדה שויקיפדיה פתוחה לכל אחד הוא יכול לקבל את הדברים כמובן מאליו. לויקיפדיה יש ציון מאוד גבוה בגוגל והרבה ערכים ביהדות שלי מאוד חשוב לקדם בשורש או במקומות אחרים לא מגיעים לאותם מקומות של ויקיפדיה. בדרך כלל התוצאה הראשונה תהיה של ויקיפדיה זה דבר מאוד בולט, ויש לזה משמעות גדולה מאוד."