תשלום עבור גזל שלא ניתן או קשה מאוד להעריך את שוויו

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/09/24 13:04 כח באב התשפד

שאלה

הבן שלי נסע לאילת עם שני חברים, מדובר בנער בן 17, עולה לכתב י"ב ותלמיד בישיבה תיכונית מוכרת. לאחר שחזר הביתה סיפר לי לתדהמתי שהוא וחבריו היו רעבים, ולכן "התפלחו" לחדר אוכל בבית מלון ואכלו ארוחת בוקר מבלי לשלם. ברור שיש פה גם צד מוסרי, חינוכי ואיסורי וכבר העמדתי אותו במקומו על כך והסברתי לו שמדובר באיסור גזל, שצריך לשוב בתשובה על כך, ושהוא עלול היה להיעצר על ידי המשטרה אם היה נתפס. השאלה שלי היא מבחינה מעשית, איך אפשר להשיב את הגזילה. המלון לא מאפשר לאכול ארוחת בוקר בלבד ואין מחיר לארוחה כזאת. הארוחה היא חלק מהאירוח, ולכן אני לא יכול פשוט לבקש לשלם עבור הארוחה (בדקתי את זה מול המלון). האם מותר לי להזמין אירוח במלון ולא להגיע, כך שכרטיס האשראי שלי יחוייב על אירוח מבלי שהאירוח היה בפועל? יש עם זה בעיה, שכן ברגע שאני מזמין אירוח המלון מכין מזון גם עבורי כך שלמעשה אין פה פיצוי אמיתי למלון. התשלום על אירוח גם הרבה יותר גבוה מאשר העלות של הארוחה. מצד שני המלון תמיד מכין אוכל לאורחים בכמות עודפת וחלק גדול מהמזון נזרק. וברור שמבחינה כספית הנזק לא קיים או נמוך מאוד (נזק ממשי יכול להיות כשקבוצה גדולה אוכלת בלי לשלם). אולי הפיתרון הוא פשוט לשלוח כסף למלון (עדיף בעילום שם) עם מכתב התנצלות?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

להחזרת שווי האכילה, יש לשלוח כסף (בהערכה) ששווה ארוחת בוקר. אין צורך לשלם על הבישול וכדומה מכיוון שהם מבשלים לרבים ונשאר הרבה, אבל את שווי המאכלים צריך לשלוח אליהם. לצרף מכתב הסבר על המקרה.

אפשר גם בעילום שם.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ