פוסקים וגדולי ישראל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 28/08/24 12:22 כד באב התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לשאול שאלה שעניינה אותי הרבה זמן במשך השנים היו פוסקים וגדולי ישראל שפסקו דברים האם הדברים שפסקו היו על סמך דעתם או על סמך נבואות שקיבלו לדוגמא החשמל היו יכולים גם לבחור שהשימוש בחשמל יהיה מותר בשבת כי לא היה חשמל פעם אשמח לקבל תשובה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ההלכה לא מסתמכת על נבואה ולא על דעה פרטית. ההלכה מתבססת על התורה שבכתב והתורה שבע"פ. כל פוסק צריך להסביר על מה הפסק שלו מסתמך. אתה צודק שיש היום נושאים רבים שלא היו מוכרים בזמן מתן תורה. במקרים כאלה ההלכה מנסה לעמוד על היסודות של הנושא החדש, למצוא דמיון או עקרון משותף לנושאים העתיקים המוכרים וכך לקבוע את ההלכה.

לדוגמה, בעניין חשמל בשבת, הרב אברהם יצחק הכהן קוק סבר שהחשמל נחשב כאש (חשמל הוא אנרגיה ואש היא אנרגיה) על כן כל הפעלת מכשיר חשמלי בשבת כרוכה באיסור מלאכת מבעיר (איסור הדלקת אש בשבת = לא תבערו אש...)