לימוד משניות עבור חללי צה״ל גויים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/08/24 20:56 טז באב התשפד

שאלה

ב"ה,

שלום רב,

אני מארגן לימוד משניות עבור חללי מלחמת חרבות ברזל.

ברשימת ההרוגים ישנם גויים, והשאלה שלי היא האם ניצן ללמוד משניות עבורם.

הלימוד נעשה בשילוב מספר ישיבות מרחבי העולם, ולכן אשמח לקבל מקורות לתשובה שאוכל לשתף.

אני רוצה שיהיה לכל חלל לומד שילמד עבורו. לכן חשובה לי תשובה, עם מקורות שאוכל להסתמך עליהם בשיחה עם הישיבות ללמוד המשניות.

תודה רבה

שרלי

תשובה

שלום וברכה

אחלק את תשובתי לשני חלקים:

עצם החובה המוסרית לעסוק גם בזכרונם של חללי צה״ל הלא יהודים - צריך להיות מובן מאליו. מדובר בברית שנכרתה ביניהם ובין עם ישראל, והם איבדו את חייהם בהגנה על מדינת ישראל, והדבר אפוא מחייב התייחסות שוויונית אליהם. אפשר שניתן ללמוד את זה מהיחס בתנ״ך לחלק מגיבורי דוד, שנראה שלא כולם היו יהודים, אבל לאמתו של דבר - לא נראה שצריך לכך מקורות.

ברם, נראה כי לימוד תורה נתייחד לעם ישראל - ״אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו״: - ועל כן הדבר נראה מוזר להעלות את זכרם בלימוד תורה. נראה שנכון יותר לעשות מעשים טובים, צדק וחסד, לעילוי נשמתם, וזה נראה הרבה יותר מתאים לכך.

האם הדברים נראים לך ?

כל טוב