מעשר לקרוב משפחה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/07/24 16:14 ה בתמוז התשפד

שאלה

שלום,

אנחנו נוהגים להעביר כספי מעשר לארגונים מוכרים כמו "עזר מציון" ו-"יד שרה".

יש לנו קרוב משפחה מקרבה ראשונה שנמצא במינוס תמידי, בשנות ה-30 לחייו. לאחרונה מצבו הכלכלי הורע. הוא אומנם מחזיק ברכב ישן, אך הוא כנראה לא יוכל להתפרנס כלל בלעדיו (ראיתי בעבר תשובות הלכתיות כי מי שמחזיק רכב אינו מוגדר עני לצורך מעשר, אך אנני בטוח אם זה רלוונטי למקרה הנ"ל). הוא גר בשכירות בדירת מרתף, אך ביישוב יחסית יקר. באופן כללי חלק מהסיבה שהוא במינוס היא שהוא "לא חזק" בהתנהלות כלכלית. ביכולתנו להעביר חלק מכספי המעשר אליו באופן אנונימי כך שהוא לא ידע שהכספים הגיעו מאיתנו...

ניסיון חיינו הוא שלפחות חלק מכספי התרומות שמועברים לארגונים מוכרים אכן הולך למטרות טובות שעונות לדרישה ממעשר כספים. ייתכן מאוד שקרוב המשפחה ישתמש בכספים שיכנסו לו לחשבון כדי להנות מ-"מותרות" שהוא נמנע מהם כרגע ולא לצורך סגירת המינוס. מצד שני ידוע ש-"עניי עירך קודמים".

האם במקרה כזה נכון לפצל את כספי המעשר ולהעביר חלק (באופן אנונימי) לקרוב המשפחה? להעביר את כל הכספים לקרוב המשפחה? או שלהמשיך להעביר את הכספים לאותם ארגונים כמו שעשינו בשנים הקודמות?

תודה,

יוני

תשובה

שלום וברכה

בוודאי.

"וחי אחיך עמך".

זו הצדקה הראשונית

אבל כדאי מאוד לעשות זאת דרך ארגון שגם יוציא אותו מהמקום בו הוא נמצא כגון "מקימי" או "פעמונים".

יישר כוח