פרשת חוקת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/07/24 13:07 ב בתמוז התשפד

שאלה

שאלה המטרידה אותי, למה בפרשה שלנו כתוב לגבי שורף הפרה פעמיים במים? גם לעניין כיבוס בגדים וגם לגבי טבילת הגוף? "והשורף אותה יכבס בגדיו *במים* ורחץ בשרו *במים* וטמא עד הערב".

לעניות דעתי אין עוד מקום בתורה שרשום על כיבוס בגדים במים. זה תמיד נכתב ביחד עם טבילת הגוף "יכבס בגדיו ורחץ במים"

שאלה נוספת, האם יש צד לומר שמי ששורף את הפרה יכול להיות איש זר ולא כהן?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

התשובה לשתי שאלותיך מופיעה בספרי:

1. כתוב פעמיים 'במים' כדי ללמוד מכך: " במים במים ב' פעמים, מה ת"ל? שהיה בדין: הואיל ואדם טעון טבילה, וכלים טעונים טבילה; מה אדם טובל כראוי לו – אף כלים טובלים כראוי להם! תלמוד לומר "במים" ב' פעמים: מקום שאדם טובל – שם ידים וכלים מטבילים כראוי להם.

2. רק האוסף יכול להיות איש זר, אבל השורף לא יכול להיות איש זר = "ואסף איש טהור – לפי שמצינו שכל מעשה פרה בכהן, שומע אני אף אסיפת האפר תהיה בכהן? ת"ל ואסף איש טהור, מגיד שאסיפת האפר כשרה בכל אדם".