ברכות

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 22/06/24 23:19 טז בסיון התשפד

שאלה

שלום הרב

יש לי כמה שאלות

1. אם אני נמצאת בבית או בכל מקום אחר לכמה שעות הבנתי שצריך שני תנאים לברכה אחרונה:

1. כמות - אני צריכה לאכול יותר מכזית ובשתייה רביעית שזה בעצם כוס שלמה

2.אכילת פרס- לא הבנתי בדיוק מה זה אומר רק שזה בזמן של עד 9 דקות את כל הכוס שתיה/ האוכל למשל ?

אשמח לדעת אם משהו לא נכון במה שכתבתי עד כאן בנוסף יש לי עוד כמה שאלות

2.איך אני יודעת כמה זה כזית בפועל, הרי אין לי בכל מאכל שקית עם גרמים לחישוב( הבנתי שבלחם זה פרוסה אחת אז לדמיין אם נגיד החטיף שאכלתי הוא בגודל של פרוסת לחם? ,אשמח להבין איך לדעת לגבי כל מאכל איך לדעת אם אכלתי ממנו כזית ?

3. אם למשל אכלתי עוגה או כל דבר אחר יותר מכזית וברכתי ברכה ראשונה ואחרונה ואחרי כמה שעות אני רוצה שוב לאכול עוגה אני לא מברכת ברכה אחרונה אבל כן ברכה ראשונה אם אני באותו מקום ולא יצאתי ? וכנ"ל לגבי מים ?

4. אם יצאתי למקום אחר וחזרתי רק אז אני צריכה לברך שוב ברכה ראשונה ואחרונה ? 5. אשמח אם יש המלצה לספר בנושא

תודה רבה שבוע טוב בשורות טובות

תשובה

שלום

1. 1. רביעית זה לא כוס שלימה, אלא 86 סמ"ק (פחות מחצי כוס).

1. 2. את השיעור של כזית צריך לאכול בתוך הזמן הזה (זה נדיר שלא, כי זו כמות קטנה של אוכל). לגבי שתיה מקובל שמברכים רק אם שותים את הכמות הזאת (שכאמור היא קטנה )יחסית ברצף (לא דווקא בשלוק אחד).

2. שיהיה לך בראש גודל של קופסת גפרורים. זה נפח של כזית. ולכן תדמייני אם מה שאכלת ממלא נפח של קופסת גפרורים.

3. אם עבר זמן משמעותי כמו שתיארת, מברכים מחדש ברכה ראשונה ואחרונה, גם כששותים מים.

4. גם במקרה כזה (אם זה לא הייתה יציאה של שניה החוצה), אז אכן צריך לברך מחדש ברכה ראשונה ואחרונה.

5. להלן ספרים שמסכמים את הלכות ברכות: 'וזאת הברכה', 'ברכת ה' ' (5 כרכים), ויש עוד הרבה. יכולה לחפש באתרים של ספרי קודש או בחנות של ספרי קודש.

כל טוב ובהצלחה רבה