סנהדרין בימינו

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/06/24 06:47 יז בסיון התשפד

שאלה

שלום לכבוד הרב

האם באופן תאורתי אנחנו יכולים מחר להקים סנהדרין?

כלומר נגיד אם כל הזרמים בעם מסכימים אז זה אפשרי?

או שצריך תנאים מסוימים שאין היום? צריך שכל העם יהיה בארץ? צריך שזה יהיה רק אחרי המלכת מלך המשיח? צריך שזה יהיה רק כשתחזור הנבואה בעזרת השם?

ועוד דבר קטן, הכנסת הגדולה היא הייתה סנהדרין?

למה הכנסת הגדולה הפסיקה?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

האופן תיאורטי, אנו יכולים להקים סנהדרין.

הרמב"ם קובע שאם יתאספו כל חכמי ישראל ויסמכו חכם אחד – הוא יהיה הגרעין של הסנהדרין, ויסמוך רבים אחרים.

ולמעשה, משעה שיתכנסו כל חכמי ישראל ויכריעו כי ניתן להקים סנהדרין – היא תהיה סנהדרין.

אבל הסיכוי לכך קלוש מאוד.

שכן קשה למצוא דרך לאחד את כל חכמי ישראל. גם מבחינה מעשית. וגם כלל לא ברור שיש רצון שתהא הלכה אחת ודרך אחת לעבוד את ריבונו של עולם.

הכנסת הגדולה לא הייתה סנהדרין עם סמכויות מלאות, שכן (לדוגמה) היא לא יכלה להעניש בעונש פלילי, אבל היא כנראה הייתה עם סמכויות רבות. אנחנו לא יודעים עליה הרבה, אבל זה מה שנראה מהמקורות.

כל טוב