הפטרה של שבוע אחרון

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/06/24 16:08 ד בסיון התשפד

שאלה

כמה פסוקים בהפטרה של שבוע אחרון גרמו לי מבוכה ולא מצאתי לה מענה במפרשים:

הושע פרק ב

(ב) וְ֠נִקְבְּצוּ בְּנֵֽי יְהוּדָ֤ה וּבְנֵֽי יִשְׂרָאֵל֙ יַחְדָּ֔ו וְשָׂמ֥וּ לָהֶ֛ם רֹ֥אשׁ אֶחָ֖ד וְעָל֣וּ מִן הָאָ֑רֶץ כִּ֥י גָד֖וֹל י֥וֹם יִזְרְעֶֽאל:

(ג) אִמְר֥וּ לַאֲחֵיכֶ֖ם עַמִּ֑י וְלַאֲחֽוֹתֵיכֶ֖ם רֻחָֽמָה:

(ד) רִ֤יבוּ בְאִמְּכֶם֙ רִ֔יבוּ כִּֽי הִיא֙ לֹ֣א אִשְׁתִּ֔י וְאָנֹכִ֖י לֹ֣א אִישָׁ֑הּ וְתָסֵ֤ר זְנוּנֶ֙יהָ֙ מִפָּנֶ֔יהָ וְנַאֲפוּפֶ֖יהָ מִבֵּ֥ין שָׁדֶֽיהָ:

מי זאת "אמכם" שבני ישראל נדרשים לריב אתה?

מדובר על משהו שמתיימר להיות "אשתו" של ה'.

משהו שטוען שה' הוא "בעלה".

משהו שנחשד על לידי ה' בזנות וסגידה ל"בעלים"

משהו שמצטייר כ"אמא" של ישראל.

עם זה אנו נדרשים לריב.

מי או מה זה?

תודה.

תשובה

שלום

ראה למשל את פירוש המלבי"ם שה' מדבר על הנביאים (יש מסבירים על הצדיקים) שהם עושים את הריב עם כנסת ישראל, שהוא כמו בעלה, ויוכיחו אותה על ההליכה אחרי העבודה זרה.

כל טוב