חילול שבת משום פיקוח נפש עבור מחלל שבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/06/24 08:02 א בסיון התשפד

שאלה

האם מותר ליהודי לחלל שבת בגלל פיקוח נפש של אדם אחר שמחלל שבת?

אנסה לתת דוגמא. למשל, הגשר בכביש 1 במחלף ענבה שהוא עובר מעל כביש ראשי. נניח תיאורטית שהיו מנסים לסיימו במהלך ימי החול עד ממש כניסת השבת ולא מספיקים לסיימו לחלוטין בזמן ועכשיו הוא מהווה סכנה בטיחותית לעוברים מתחתיו. אך העוברים מתחתיו הם רק אלו שנוסעים בשבת, כי הרי במוצאי השבת מיד ימשיכו בעבודות ויסיימו אותו!

מה הדין במקרה כזה? האם מותר לחברה לחלל שבת ולסיימו בשבת על מנת למנוע פיקוח נפש מהנוסעים מתחת הגשר בשבת או לא? האם מותר למישהו לחלל שבת משום פיקוח נפש על מנת להציל מחלל שבת?

(בהנחה שפה זה לא ספק פיקוח נפש אלא ודאי פיקוח נפש).

ומה הדין במקרה של ספק פיקוח נפש של מחלל שבת (כשלא בטוח שכשיקרוס הגשר יהיה מישהו מתחתיו...)?

תשובה

שלום וברכה

בלי להתייחס לאירוע של כביש ענבה -

בוודאי שחובה לחלל שבת על הצלת נפשות ישראל, גם אם אינם שומרים שבת.

כל טוב