הבדל בין מנהגים - למה יש מחלוקות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/06/24 08:08 א בסיון התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

איך לענות לחבר שלי(יותר נכון גם לעצמי) כשאני אומר לו שאנחנו(אנחנו משפחה) נוהגים שיש בישול אחר בישול בלח. והוא שואל אותי למה התימנים נוהגים שלא, למה הם לא ואנחנו כן, הרי תורתנו לא תורה אחת? וכי אין אמת אחת? איך יש הבדל ולמה שאני לא אעשה כמוהם?.

תודה

תשובה

שלום וברכה

התורה שניתנה על ידי הקב"ה - אחת היא ויחידה.

אולם הוא לימד אותנו כי הפרשנות של דברי תורתו - נתונה לאדם.

לא זו בלבד, אלא שבמדרש נאמר (גם במדרש על פרשת השבוע של מחר) כי התורה ניתנה כבר מסיני עם אפשרות לדרוש אותו במ"ט טעמים לכאן ובמ"ט טעמים לכאן:

"...הביאני אל בית היין - רבי יהודה אומר למרתף הגדול של יין, זה סיני; ולימדני משם תורה שהיא נדרשת במ"ט פנים..." (תנחומא במדבר).

עולם המחלוקות אפוא נוצר מהמפגש שבין התורה האחת שהקב"ה נתן ובין שערי פירושים של תלמידי חכמים שונים הלומדים את התורה, ומוצאים בה טעמים שונים ופרשנויות שונות.

וכך יש גם מחלוקות בהלכה.

כל טוב