תרומת ביציות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/06/24 18:49 כח באייר התשפד

שאלה

שלום,

אני בת 44, נשואה קצת יותר משנתיים, ללא ילדים, אחרי 6 סיבובים של ivf שלא הצליחו.

אנחנו מתחילים לשקול אופציה של תרומת ביציות.

אני יודעת שמבחינה הלכתית זה יותר מסובך מתרומת זרע. ניסיתי לקרוא מה הדעות ההלכתיות בעניין ולא ממש קיבלתי תשובה ברורה.

האם זה בכלל מותר מבחינה הלכתית?

ואם כן - האם עדיף לקחת ביצית מאישה יהודיה או גויה?

אם ההלכה היא שאני האמא של הילד, אז לכאורה, זה לא משנה. אבל אם ההנחה היא שלתורמת הביצית יש משמעות - אז גם אם היא יהודיה וגם אם היא גויה, יש לזה השלכות מאוד בעייתיות.

האם יש נשים שעשו זאת בליווי ואישור של פוסק הלכה?

תשובה

שלום וברכה

ראשית, נאחל לכם שתזכו בפרי בטן, ויקויים בכם "שמחנו כימות עיניתנו שנות ראינו רעה".

לא אחשוף בפנייך סוד גדול אם איידע שכל נושא תרומות הזרע ותרומות הביצית נתון במחלוקת, מהאוסרים ועד המעודדים. מה שאני כותב אפוא הוא אחת העמדות ההלכתיות המקובלות, אך לא היחידה.

מבחינה הלכתית – תרומת ביצית מותרת.

אם מדובר באישה יהודייה שאת יודעת מיהי – זו העדיפות הגדולה. אם אנונימית – יש צדדים לכאן ולכאן. בניגוד לתרומת זרע שעמדת רוב הפוסקים היא שעדיף מגוי, בתרומת ביצית יש יותר הנוטים להעדיף תרומת יהודייה, כדי שלא יהיה צורך בגיור, אף לא לחומרא.

נשים שונות עשו זאת בלווי שונה. בוודאי שב"ה רבות רבות התייעצו עם פוסק הלכה והלכו לאור הדרכתו.

כל טוב