איסור לשון הרע

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 03/06/24 11:42 כו באייר התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

איסור לשון הרע:

כיצד ניתן לתקן את הפגמים של החברה אם אסורה כל ביקורת ?

אני מתכוונת לפגמים כלליים של החברה הדתית .

אם נתמקד רק בטוב, הרע הרי לא ייעלם מעצמו.

אמונת חכמים:

גם המצווה של אמונת חכמים ביחד עם איסור לשון הרע לא מאפשרים

לבקר את הפגמים של הרבנים , למשל, שיש להם השפעה כל-כך גדולה על הציבור

ולכן כל-כך חשוב שהשפעתם תהיה מתוקנת.

על-פניו נראה שאיסור לשון הרע ואמונת חכמים מנציחים את פגמיה של החברה הדתית.

אז מה עושים ?

בתודה,

אווה

תשובה

שלום רב,

לשון הרע אינו תמיד ובכל מצב אסור, יש לשון הרע לתועלת שמותר ולרוב אף מצווה וחובה לומר. אלא שיש לכך כמה תנאים מקדימים המובאים בספר חפץ חיים, בין היתר:

- שהמידע עליו מדובר מכלי ראשון, היינו שהמספר ראה את הדברים בעצמו

- שהדברים ייאמרו רק לתועלת, להציל את הזולת מנזק או להרחיק אותו מדבר רע ומזיק, ולא למטרות אחרות

- שיפורש שהדברים נאמרים לתועלת, כדי שברור לכל שומע שזאת המטרה

- שאין דרך אחרת להשיג את המטרה הזאת

- שאין התוצאה מתוך הדיבור תהיה חסרת פרופורציה, היינו שתפגע קשות מדי במי שמדובר.

כללים אלה כבר כוללים שאין לדבר לשון הרע על ציבור שלם, ובדרך כלל גם אין הם מדוייקים כלל. כן אפשר לדבר על תיקון מידות, בלי לחבר מידות רעות דווקא לציבור מסויים, ובכן לנסות לתקן הופעות מסויימות.

בברכה רבה,

ירון אנגלמאייר