שכיבת פרקדן

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/02/24 21:22 ו באדר א'

שאלה

א. מהי הגדרת התנוחה האסורה? על הגב או על הבטן? כאשר אדם לבוש מכנסים? כאשר אדם מסקל רגליו או מקפל רגלו האחת או מוטה קמעה?

ב. אם צריך לשכב על הצד כיצד נסביר את ההוראה שקודם ק"ש יטה על צדו ויקרא? והרי מוטה הוא על צדו מעצם שכיבתו?

ג. האם דין סריס שוה בעניין זה? ומה יהיה דין חולה וזקן שאין להם אונים כעת?

תשובה

שלום וברכה

איסור שכיבת פרקדן לא זכה לעיסוק אינטנסיבי, למן הסיבות לאיסור, ועד לפרטי ההלכה.

המקובל הוא שמדובר בשכיבה לא צנועה על הגב. ככל שאדם לבוש יותר - הדבר מותר יותר. נראה כי סיקול רגליים אינו מועיל

הסבר אפשרי לקריאת שמע: משכיבת בטן לשכיבה על הצד.

נראה שלא מחלקים ביחס לסריס וכדו', בעיקר בשל העובדה שאפשר שהדבר כלל לא קשור לשאלה המינית, אלא לתחושה של הפקרות.

כל טוב