גאווה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/12/23 15:42 ו בטבת התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני משתדל כמה שאפשר לא לספר לאנשים שלי דברים טובים שקיבלתי או שקרו לי כי אני לא רוצה חס וחלילה להתגאות למרות שלא הייתה לי שום כוונה כזאת. אם לדוגמה עכשיו מצאתי 200 שקל ברחוב ואני מספר לחבר על זה או שקיבלתי ציון גבוה במבחן כלשהו או סתם מספר דבר טוב שקרה לי, עצם זה שאני מספר את זה זה נחשב התגאות? כי אני חלילה לא רוצה להתגאות אלא רק לשתף ובגלל החשש אני מעדיף לא לשתף. או שלדוגמה אני מספר על משהו שאני עשיתי זה נחשב להתגאות? תודה רבה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

מותר לספר על עצמך דברים טובים. זה טוב וחשוב. תמצא בעצמך דברים טובים ותשתף חברים וקרובים. אם אתה מקבל מחמאות טוב שתשתף קרובים. דברים שבהם אתה מצטיין ומצליח יותר מאחרים, מותר לך וראוי שתספר זאת ותשמח על כך. אדם לא צריך להשפיל את עצמו ולא להסתיר את עצמו לא בעיני עצמו ולא בעיני אחרים.

הסייג היחיד לספר על טובת עצמך, לא להמציא דברים או לנפח את המציאות כדי להציג את היתרונות שלך. למשל: קבלת ציון 95 ואתה מספר שקבלת ציון 100 וכד'

הגאווה מתעוררת כאשר אתה חושב או מרגיש שבגלל ההצלחות שלך והמצוינות שלך אתה שווה יותר מאחרים - שווה יותר זאת גאווה.

הגאווה מצויה בתפיסה של אדם את עצמו שווה יותר, הענווה מצויה בתפיסת עצמו כשווה לאחרים, גם אם יש לו תכונות, כישרונות והצלחות.