עורלה בגרעיני פירות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/12/23 09:44 כט בכסלו התשפד

שאלה

היי, אני עוסק בגננות כתחביב ויש לי שתי שאלות באותו נושא,

1. עצים קטנים שגדלו מתחת לעץ גדול של שסק (מהזרעים שלו) שעדיין לא חלפו 3 שנים מנטיעתו והוא עורלה, הרם ניתן להעביר אותם לעציץ ולגדלם

2. יש ברשותי עצים רבים שגידלתי מעצים שונים לרבות גוייאבה תותית, מנגו ועוד שגודלו מזרעים של עצים שטרם חלפו 3 שנים מנטיעתם והם למעשה עדיין עורלה, האם אני צריך לעקור/להשמיד עצים אלה שכן נוצרו מפירות שהם ערלה, או שמותר להנות מהם לאחר 3 שנים כמו כל עץ.

מלא תודה

תשובה

שלום וברכה

א. לא הבנתי את השאלה. אם השאלה היא האם איסור הנטיעה של גרעיני ערלה אוסר את העץ החדש - הוא לא אוסר, כי לא נעשתה פעולת איסור. האם משעה שצמחו מהגרעין עצים - מותר להעבירם, נראה שכן, שהלוא אין איסור הנאה מהעץ אלא מהפרי בלבד, והוא כבר "זה וזה גורם" שמותר.

ב. כך נאמר בשולחן ערוך יו"ד רצד, יב: "אסור ליטע פרי של ערלה; ואם נטעו, הפירות שיוצאים ממנו, מותרים". אין אפוא חובה לעקור את העץ, אולם לא לעשות כך להבא.

כל טוב