תורה שבעל פה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 06/12/23 13:28 כג בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני לא מבין, התורה שבעל פה נמסרה למשה בסיני ועברה בקבלה לשאר הדורות, כמו שכתוב בתחילת מסכת אבות. אומרים שהמשנה היא התורה שבעל פה, אבל האם זה מדוייק? כי במשנה יש ריבוי דעות וגם היא היא כתובה בלשון שחכמים אמרו את הדברים. האם כל הדברים האלה נמסרו למשה בסיני? ובכלל עצם המחולוקות לא מבונות לי, האם חכמים חלוקים מה נמסר למשה בסיני?

תשובה

שלום וברכה

תורה שבעל פה הוא תחום ענק ענק.

ויש בו מהכל.

יש בו דברים שנמסרו למשה רבינו במעמד הר סיני ועברו אלינו;

יש בו דברים שנלמדו בי״ג מידות;

יש בו דברים שחכמים חידשו כמסקנות ממה שהיה קיים בעבר;

יש בו גזירות ותקנות וכדו׳.

ועוד הרבה.

המשנה היא ריכוז כתוב של המקורות האלה.

בלשונם של חכמים.

ולכן, יש בה מחלוקות.

המחלוקות נוצרו בתהליך המסירה; המחלוקות נוצרו כתוצאה מלימוד שונה של פסוקים; המחלוקות נוצרו כתוצאה מהסקת מסקנות מגוונת מדברים שנלמדו בדורות הקודמים.

ולכן, כאמור - יש בה מכל צורות המסירה והדרכים שבהן עוברת התורה שבעל פה מדור לדור.

כל טוב