הלכות נדרים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/12/23 07:58 כב בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

ראיתי בעבר שאלה כזו אבל השוני ביני לבין השאלה זה שהעליתי את הנדר על שפתי.

האם אני יכולה לנדור שיקרה לי משהו רע במידה ואעשה/לא אעשה דבר?

אני מאוד חוששת מזה ופוחדת שיקרה לי את הדבר הנורא שאיחלתי לעצמי.

מצטערת מראש על השאלה הזאת אני יודעת כמה זה חמור.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

נדר או שבועה זו התחייבות של אדם לעשות מעשה או להימנע ממעשה.

לעשות = אדם מתחייב לתת צדקה או מתחייב לבקר את סבתא שלו.

להימנע = מתחייב לא לעשן. אדם יכול לנדור שלא יסע לחו"ל או לא ישתה קוקה קולה.

אבל אם את 'מאחלת' לעצמך "איחולים" שיקרו לך דברים משמים, אם תעשי או לא תעשי משהו זה בהגדרה של נדר ולא שבועה.

כשאת אומרת שאם לא תקומי בבקר תהיה לך (חלילה) היום תאונת דרכים זה לא נדר ולא שבועה.

אבל, יש מושג ביהדות: "ברית כרותה לשפתיים" משמעו שאמירות עלולות להזיק לאדם. לכן נזהרים לא לקלל, לא אחרים ולא את עצמך.

הפתרון למצב כזה הוא להתפלל אל ד' ובכך לתקן את הקללה.

במקרה שנתתי, תתפללי שד' ישמור עליך מכל רע. כשאת יוצאת לדרכים תאמרי תפילת הדרך, כך יהיה תיקון למה שאמרת בטעות.

כל מה שאומרים ועלול להזיק צריך להתפלל על תיקון הדבר וכך הבעיה נפתרת.